Глобалната инфлация най-накрая започва да показва признаци на охлаждане, макар

...
Глобалната инфлация най-накрая започва да показва признаци на охлаждане, макар
Коментари Харесай

Инфлационната треска отминава, но лихвите ще продължат да растат

Глобалната инфлация най-сетне стартира да демонстрира признаци на изстудяване, въпреки и да продължава да е доста по-бурна от мечтаното от международните централни банкери.

Тъй като икономическият напредък се забавя, цените на главните първични материали - от петрола до медта и пшеницата започнаха да се успокояват през последните седмици, което докара до понижаване на натиска върху разноските за промишлени артикули и храни. В същото време превозът на тези артикули става все по-евтин, до момента в който веригите за доставки постепенно се възвръщат от пандемията.

След най-лошия ценови потрес от десетилетия, скоростта на облекчение ще варира доста. В някои райони, като да вземем за пример Европа, обстановката продължава да е тежка.

За света като цяло обаче анализатори от JPMorgan Chase & Co. пресмятат, че инфлацията на потребителските цени ще падне до 5,1% през втората половина на тази година – почти половината от цената, която бе поддържана през шестте месеца до юни.

„ Инфлационната тресчица отминава “, споделя Брус Касман, основен икономист на банката.

Това обаче не значи предварително завръщане към потиснатата инфлация, на която огромна част от света се радваше преди двойния потрес от COVID-19 и войната в Украйна, нито пък завършек на стягането на паричната политика на централните банки в близко бъдеще, пишат Рик Милър и Енда Куран за.

Фед към момента подвига лихвите

Наемите и трудоемките услуги евентуално ще продължат да бъдат по-скъпи, защото пазарът на труда е стегнат, а заплатите се покачват. Освен това на пазара работят и други по-широкомащабни сили - от закъснение на глобализацията до слаб напредък на работната мощ, които могат да поддържат натиска върху цените.

Водещите централни банки по света, които не съумяха да видят идването на пандемичния ценови потрес, са подготвени да продължат напред с нарастванията на лихвените проценти, даже когато общата инфлация доближи пик. Федералният запас, Европейската централна банка и Английската централна се чака да покачат лихвите още веднъж през септември.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл остави вратата отворена за още едно огромно нарастване от 75 базисни пункта идващия месец, като съобщи пред сътрудниците си от централната банка на икономическия симпозиум в Джаксън Хоул в петък, че скорошното закъснение на инфлацията в Съединени американски щати е по-слабо от това, на което се надяват от финансовата институция.

На идващия ден членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Изабел Шнабел сподели, че „ централните банки би трябвало да работят уверено “.

Някои централни банки, които покачиха лихвените проценти по-бързо от Фед, може да се възползват от охлаждащия ценови напън, с цел да слагат на пауза своите дейности за стягане.

Този месец Чешката национална банка остави политиката по лихвите си непроменена, до момента в който Бразилската централна банка се чака да направи същото през септември. Резервната банка на Нова Зеландия може да е към края на своите дейности за увеличение на лихвите, сподели гуверньорът на банката Адриан Ор пред Bloomberg Television от Джаксън Хоул.

Стремително растящите разноски за живот накараха политиците, както и централните банкери да усетят сериозен напън - изключително в Европа, където цените на природния газ, които са над седем пъти по-високи в съпоставяне със същия интервал на предходната година, провокираха енергийна рецесия.

Инфлацията в еврозоната се чака да се форсира над рекордните 8,9% от юли, а Citigroup Inc. предвижда, че може да надвиши 18% в Обединеното кралство, частично тъй като таванът на сметките за сила преди малко беше отстранен. Най-различни оферти, които до неотдавна бяха считани за невероятни, от национализация до разпределение на мощността, към този момент се преглеждат като вероятни разновидности за справяне с рецесията.

В същото време Съединени американски щати ще изпитат най-бързия спад на инфлацията измежду развитите стопански системи, като това се дължи частично на силата на $, споделят икономистите от JPMorgan.

Това обаче няма да попречи на Федералния запас да продължи със стягането на паричната политика. Ана Уонг, основен икономист на Съединени американски щати в Bloomberg Economics, чака Фед в последна сметка да увеличи лихвите до 5%, с цел да отърве страната от казуса с инфлацията.

Истинският проблем

Все отново неотдавнашният спад на няколко значими стокови пазари би трябвало да помогне за понижаване на цените в международната стопанска система. От началото на юни еталонните фючърси на суровия нефт се намалиха с към 20%; цените на металите, дървения материал и чиповете с памет паднаха от върховете си; показателят на Организация на обединените нации за разноските за храна се срина с съвсем 9% през юли, най-вече от 2008 година насам

Голяма част от тези резултати наподобява се дължат на закъснение на търсенето. Това частично произтича от обстоятелството, че потребителите се отдалечават от необикновените привички за извършване на покупки, които се появиха по време на блокадите, свързани с пандемията от COVID-19, когато хората харчеха по-малко за услуги като хотелски стаи или абонаменти за фитнес и повече за артикули като бягащи пътеки и домашни компютри. Инфлацията на стоките „ ще намалее доста “, споделя Ян Хациус, основен икономист в Goldman Sachs Group Inc.

Обратът в цените на суровините също отразява обстоятелството, че бюджетите на семействата са все по-натоварени и стопанските системи в международен мащаб се забавят.

Очаква се по-голямата част от Европа да изпадне в криза през идващите месеци, защото енергийната рецесия ще нанесе огромни вреди през зимата. Китай продължава да изпитва усложнения поради политиката си за нулев коронавирус и депресиран пазар на парцели. В Съединени американски щати покачванията на лихвените проценти от Фед подкопаха до неотдавна бурния жилищен пазар и накараха високотехнологичните компании да бъдат внимателни.

Дори при възходящи опасности от криза, вложителите в облигации не виждат централните банки да се откажат от политиката си на стяга в близко бъдеще. В момента вложителите залагат, че до идващия март Фед ще увеличи лихвите до към 3,75%, до момента в който лихвите на ЕЦБ ще доближат ниво от 1,75%, а този на Обединеното кралство - 4%.

„ Инфлацията е същинският проблем и тя остава много над задачите на централните банки “, сподели Джон Флахайв, началник на вложенията с закрепен приход в BNY Mellon Wealth Management. „ Те не желаят да създадат грешката да понижат лихвите и да гледат по какъв начин инфлацията още веднъж потегля нагоре “, добави той.

„ Най-лошото отмина “

Един сигурен симптом за закъснение на търсенето, съгласно икономистите от Morgan Stanley, е, че растежът на вноса в огромните стопански системи към този момент е подтиснат, до момента в който износът от Азия – заводът на света, стартира да отслабва.

Облекчаването на логистичните проблеми също способства за по-ниските цени. Индексът на Федералния запас на Ню Йорк за световния напън върху веригата за доставки спадна до най-ниското равнище от началото на 2021 година Краткосрочните цени за доставка спадат, а времената за пренос спадат.

„ Получавахме към 65% равнище на обслужване от нашите стратегически снабдители. Сега това ниво се връща към 90% и от горната страна “, сподели Ранди Бро, президент на Motion Industries Inc., основан в Алабама снабдител на промишлени съставни елементи, по време на конференция този месец. „ Наистина считаме, че най-лошите проблеми с веригата за доставки с в предишното “, добави той.

Ако обстановката фактически е такава, на Фед може да не се наложи да подвига лихвите толкоз, колкото очакваше, с цел да понижи търсенето и да овладее инфлацията, счита основния икономист на Apollo Management Торстен Слок.

И въпреки всичко, даже в случай че цените на стоките се намалят, съществува риск смяната в трендовете за разноските след пандемията да увеличи цените на услуги като вървене на кино или престой в хотели. Те може да се окажат по-устойчиви.

Разходите за наеми в Съединени американски щати, по-специално, се усилват на фона на дефицита на налични жилища. Това може да окаже напън върху инфлацията през 2023 година и „ може би даже по-късно “, споделя Хациус от Goldman.

„ Пикът не е доста надалеч “

Повишаването на заплатите също може да задържи инфлацията за по-дълго време. Разходите за труд са най-големият разход за доста предприятия, изключително в секторите на услугите. Тъй като пазарите на труда в Съединени американски щати и Европа към момента са напрегнати, фирмите са принудени да усилят заплащането. За да запазят облагите си, компаниите ще би трябвало да трансферират по-високите си разноски на потребителите.

„ Ние сме много обезпокоени от спиралата на заплатите и цените “, споделя Робърт Дент, старши икономист за Съединени американски щати в Nomura Securities. „ Едното може към този момент да се случва в известна степен “, добави той.

Трябва да се означи и аргументът, че инфлацията няма да се върне към равнищата преди пандемията, тъй като светът към този момент е подготвен да се промени. Глобализацията се разпада - развой, интензивен от войната в Украйна, и ограниченията за справяне с изменението на климата могат да прибавят още един пласт разноски, най-малко в кратковременен проект.

В отчет този месец икономистът Дарио Пъркинс от TS Lombard предвижда, че такива сили ще се комбинират, с цел да основат това, което той назовава „ нов макро суперцикъл “.

Централните банки „ ще се опитат да предотвратят този преход, даже с цената на криза “, само че те „ не могат да застанат на пътя на структурните промени “, написа той. „ Упоритата епоха на „ ниска инфлация “ завърши “, прибавя Пъркинс.

Поне към този момент има възходящ консенсус, че най-лошото от сегашния инфлационен епизод отминава за доста стопански системи, даже в случай че остават подозрения по отношение на това какъв брой бърз ще бъде спадът и до каква степен ще стигне.

„ Пикът на инфлацията не е доста надалеч отсам и би трябвало скоро да стане забележим “, сподели Приянка Кишор от Oxford Economics. „ Може, несъмнено, да има отклонения. Но това се дължи повече на идиосинкратичните фактори при всяка страната, в сравнение с световния ценови напън “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР