Глобалната икономика очаква несигурно възстановяване през текущата и следващата година,

...
Глобалната икономика очаква несигурно възстановяване през текущата и следващата година,
Коментари Харесай

OИСР: Инфлацията и високите лихви забавят глобалното възстановяване

Глобалната стопанска система чака нестабилно възобновяване през настоящата и идната година, наранена от инфлация и по-високи лихвени проценти , предава " Асошиейтед Прес ". Това е заключението от икономическата вероятност на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), основана в Париж. Прогнозата за напредък тази година е нараснала до 2,7% , а за идната година се чака леко ускоряване до 2,9% .

Въпреки възобновяване от пандемията и скокът на цените на силата, обвързван с съветската инвазия в Украйна, икономическото възобновяване евентуално ще бъде едва по отношение на интервала 2013-2019 със междинен растеж от 3,4% . Въпреки някои позитивни знаци за усъвършенстване, пътят напред е обгърнат в опасности, в това число войната в Украйна и дълговите проблеми в разрастващите се страни.

" Глобалната стопанска система стартира да се усъвършенства ", сподели генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Матиас Корман на конференция. " Прогнозираме възобновяване през 2023 година и 2024 година Но в този миг това е възобновяване към невисок световен напредък. "

" Икономическите индикатори демонстрират известно усъвършенстване ", сподели той. " Но подемът остава нежен. "

Със забележителното намаляне на цените на силата и повторното отваряне на Китай след пандемията, има някои положителни детайли за световната стопанска система. Въпреки това, инфлацията остава висока , а главната инфлация, която изключва нестабилните цени на силата и храните, също се задържа. Някои компании покачват цените, до момента в който служащите желаят по-високи заплати.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз предвижда спад на инфлацията до 5,2% до края на годината, само че към момента над задачите за инфлация от 2%. Централните банки, като Европейската централна банка и Федералният запас на Съединени американски щати, към този момент покачват лихвените проценти, с цел да се борят с инфлацията, което води до по-високи разноски за заеми.

Съединени американски щати и Европа се сблъскват с провокации, като по-високите разноски за заеми засягат браншове като жилищното строителство и производството. Очаква се безработицата да се увеличи и инфлацията да се намали. Финансовите неустойчивости са също риск, като банкрутът на някои кредитори в Съединени американски щати акцентира проблемите, които банковата система може да срещне, в случай че цената на облигациите падне при повишение на лихвените проценти.

Азиатските стопански системи, като Китай, Индия, Индонезия и Сингапур, се чака да допринесат за огромна част от международния напредък. Китайската стопанска система се чака да нарасне със 5,4% тази година и 5,1% през идната, подкрепена от възобновяване на услугите и инфраструктурните разноски, макар слабото световно търсене.

Възстановяването на световната стопанска система е предизвикателно , с инфлация и по-високи лихвени проценти, които оказват напън върху семействата, банките и пазарите. Рисковете не престават да се наслояват, като би трябвало да се следи въздействието на бързите скокове в лихвените проценти и други неустойчивости в икономическата среда.
 Европейска комисия предвижда растеж на стопанската система с 1% през 2023 година
Европейска комисия предвижда растеж на стопанската система с 1% през 2023 година

Европейската стопанска система разсея опасенията от рецесия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР