Глобализацията е под риск, климатичните промени са основна заплаха за

...
Глобализацията е под риск, климатичните промени са основна заплаха за
Коментари Харесай

Вечерни новини: Кабинетът с ново половинчато решение за "Пирин", започна форумът в Давос, а Борисов пренебрегна вота

Глобализацията е под риск, климатичните промени са съществена опасност за планетата, информацията е най-важният актив на света, сподели при откриването на Давос индийският министър председател Нарендра Моди

Още по тематиката
Вечерни вести: Журналисти от Българска национална телевизия упрекват Кошлуков в напън, проблем със системата на митниците имало, само че бил съвсем решен

И още: Oтвори първият супермаркет без каси Amazon GO; Пучдемон въпреки всичко бе повдигнат за министър председател от разстояние; В очакване на Световния стопански конгрес в Давос
22 яну 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Меркел даде вяра за поетапно влизане на България в Шенген; Американското държавно управление лимитира активността си; Григор Димитров е измежду най-хубавите осем на Australian Open; Предупреждения за мощен сняг и вятър в понеделник в страната
21 яну 2018
Вечерни вести: До 35% от силата в Европейски Съюз до 2030 година да е от ВЕИ, изиска европарламентът, кабинетът с крачка към по-евтин роуминг с Македония

И още: " Теленор " се продава, китайският напредък се форсира за пръв път от седем години, а имиджът на Съединени американски щати при ръководството на Тръмп пада
18 яну 2018
Вечерни вести: Алпинистът Боян Петров предлага решение за Пирин, ГЕРБ поддържа закона " Пеевски за КТБ "

И още: Bitcoin загуби 25% и към този момент е под 10 000 долара; Борисов даде обещание да се оправи с корупцията в България " до две-три години "
17 яну 2018 Вторникът сервира богат избор от събития и пристрастености от вида " за всекиго по нещо ". Почитателите на спорта бяха огорчени от загубата на Григор Димитров и отпадането му от шампионата в Мелбърн; Феновете на шоубизнеса за сметка на това бяха зарадвани с публикуването на тазгодишните номинации за " Оскар ". Особено великодушен пък бе денят за феновете на обществено-политическите разправии - дебатите по вота на съмнение изобилстваха от такива, само че върхът бе обществената полемика за Истанбулската спогодба, на която черква, националисти и консервативни организации изнесоха цялостния си репертоар.

И най-после - за хората, които са пренаситени от провинциални пристрастености и избират по-глобален взор към света, Световният конгрес в Давос също има какво да предложи.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Кабинетът с ново, половинчато решение за Пирин, природозащитниците го отхвърлиха

Правителството предлага да добави едно от двете си решения за парк " Пирин ", взети сред Коледа и Нова година. С текста на пръв взор се предлага " заледяване " на строителството в няколко зони до приемането на новия проект за ръководство на парка. Членове на екокоалицията " За да остане природа в България " са получили по имейл проекторешението - без пояснения, без претекстове и без информация за какво им е изпратено. Не излиза наяве и кой е вносител и по кое време се чака да бъде импортиран планът и ще мине ли през разискване. От обединението допускат, че текстът цели да " имитира " осъществяване на обещанието на премиера, че " и една керемида " няма да има в Пирин, а единствено втори кабинков въжен превоз.

Екокоалицията въпреки всичко е изпратила отговор. В него се споделя, че препоръчаното изменение, първо, не позволява казуса с евентуалното строителство в планината, защото се трансформира единствено едното от двете решения на кабинета, които го създават; и второ - има неразбираеми термини. Организацията предлага да взе участие в разговор, само че за намиране на същинско решение по целия проблем. За четвъртък е плануван и следващият митинг против решението на държавното управление.

Темата за какво Борисов не е в Народното събрание завладя дебата по вота на съмнение

Премиерът Бойко Борисов показно не почете с наличието си дебатите по импортирания от Българска социалистическа партия избор на съмнение и това се трансформира в централна тематика на съвещанието. Той не се появи, макар неколкократните спирания на съвещанието и апелите към председателката на Народното събрание Цвета Караянчева да го потърси. В следствие държавната пресслужба заяви, че министър председателят е имал срещи и с съветския, и с турския дипломат. " Оглушителното неявяване на министър-председателя е признание за корупция. Ако не беше по този начин, той щеше да е тук ", съобщи Корнелия Нинова. Иначе Българска социалистическа партия показа към този момент известните претекстове за вота - поредност обществени случаи с аромат на корупция, проблемите със системата на митниците и " всички знаят, че има голяма корупция ".

Гласуването на вота на съмнение ще бъде в четвъртък сутринта. Засега единствено Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са оповестили, че го поддържат, което значи, че той ще е несполучлив, защото двете партии нямат нужния брой депутати.

Началото на форума в Давос: Индийският министър председател видя заплаха пред глобализацията

Глобализацията е под риск, климатичните промени са съществена опасност за планетата, информацията е най-важният актив на света. Това бяха главните послания на индийския министър председател Нарендра Моди, който откри публично Световния стопански конгрес в Давос във вторник. Участниците и гостите надвишават 3000. Събитието се организира за 47 път и тази година е под мотото " Изграждане на споделено бъдеще в един фрагментиран свят ".

По-късно във вторник ще приказва и френският президент Макрон, като се чака да предложи своята визия за справяне с възходящите неравенства, световното стопляне и възхода на национализма. За първи пък от 18 години на форума ще взе участие и американският президент, като речта му в петък се чака с голям интерес.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Кои са номинирани за Оскарите

The Shape of Water на Гийермо дел Торо, Dunkirk на Кристофър Нолан и Darkest Hour водят по брой номинации за " Оскар ", а цели девет кино лентата ще се борят за купата " Най-добър филм ". Претендентите за 90-ото издание на най-престижните американски кинонагради бяха оповестени през днешния ден в Калифорния.

В категорията " Най-добър филм " комуренцията е сред Call Me By Your Name, Darkest Hour, Dunkirk, Get Out, Lady Bird, Phantom Thread, The Post, The Shape of Water, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

За " Главна женска роля " ще спорят Сали Хокинс от The Shape of Water, Франсис Макдорманд - за Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, Марго Роби за I, Tonya, Сирша Ронан в LadyBird и Мерил Стрийп в The Post.

В категорията " Главна мъжка роля " разногласието ще се води сред Тимъти Чаламет, Call Me By Your Name, Даниел Калуя, Get Out, Гари Олдман, Darkest Hour, Дензъл Уошингтън в Roman J. Israel, Esquire и Даниел Дей Луис във Phantom Thread.

Пълният лист на номинациите е на уеб страницата на Оскарите.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Предпоследно: Евтин билет и възбрана за паркиране в центъра на София, само че без прекъсване на трафика при замърсен въздух

Столичната общината няма да стопира влизането на коли в центъра на града в дни с мърсен въздуха. Ще има единствено цялостна възбрана за паркиране в платените зони. Това планува окончателния спешен проект за деяние, признат от екокомисията към общинския съвет. Одобрено е и предложенеито за " зелен " билет от 1 лева за целия градски превоз. На дневен ред остава и концепцията за " зелени стикери " за незамърсяващи коли, посредством които общината да може да направи гъвкави ограничавания в бъдеще, защото за въвеждането им били нужни законови ремонти. Мерките ще бъдат гласувани дефинитивно на съвещание на Общинския съвет на 28 януари.

Проблемът, е че рестриктивните мерки ще работят със забавяне. Ще се ползват, в случай че най-малко два поредни дни две станции в града измерят неколкократно повишено равнище на фини прахови частици. За " зеления " билет пък действително ще са нужни 3 дни, защото Центърът за градска подвижност ще има потребност от още ден, с цел да пусне повече рейсове по линиите. Това значително обезсмисля ограниченията, защото замърсяването в София най-често е пиково, само че кратковременно.

Президентът и вицето му регистрират за една година мандат

На специфична конференция в сряда президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще създадат доклад на първата годишнина от встъпването си в служба. Първоначално събитието бе планувано тъкмо в деня на годишнината - 22 януари, защото двамата встъпиха в служба на 22 януари 2017 година, откакто поставиха клетва на 19 януари пред Народното събрание. Но след това конференцията бе отсрочена за сряда поради визитата на чешкия министър председател Андрей Бабиш в понеделник, с който Радев също се срещна, и поради вота на съмнение във вторник.

В навечерието на годишнината в общественото пространство излязоха редица диаметрално противоположни оценки за първата година на президента - от политолози, политици, публицисти и други наблюдаващи. Това основава самобитна конспирация към доклада на Радев, доколкото той би могъл да одобри предизвикването да направи неприсъствен отговор на рецензиите.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Министърът на финансите Владислав Горанов председателстваше първото за годината съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси ( ЕКОФИН ), като той ще го управлява до края на българското председателство. В програмата на срещата в Брюксел във вторник бяха тематики като задълбочаването на икономическия и паричен съюз, както и смяна на листата с офшорки, които не сътрудничат с Европейски Съюз за данъчни цели. София има желание да кандидатства за участие в европейския валутен механизъм (ЕRM II), а председателсвтото на Съвета на Европейски Съюз дава на България по-добър късмет.

Приключи тридневната рецесия с финансирането на американското държавно управление , откакто Сенатът най-накрая подписа закона за краткотрайното финансиране на фередалното държавно управление до 8 февруари. Пробивът пристигна, откакто демократите получиха заричане от републиканците, че ще продължи дебатът за имиграционната промяна и ориста на стотици хиляди незаконни имигранти, влезнали в страната още като деца.

Над 17 млн. $ е вложила Фондация " Америка за България " в 62 плана и начинания в цялата страна през 2017 година, а общият размер на дарените средства от 2009 година до момента надвишава 200 млн. $, разгласи управлението на фондацията на годишната си конференция. През миналата година най-вече средства - над 9 млн. $, са дарени в областта на образованието и работата с деца.

Четири пети, или 80% от благосъстоянието, основано през предходната година, са отишли при най-богатият 1% от популацията на света , до момента в който бедната половина от човечеството не е получила нищо. Това е заключението на английската неправителствена организация Oxfam, публикувано при започване на форума в Давос. Изводът на организацията е, че в света е открита система, от която не престават да печелят извънредно най-богатите, а на бедните на практика не се обръща внимание.

Късно вечерта в понеделник Софийският боен съд о съди някогашният шеф на разузнаването Кирчо Киров на 15 години затвор за присвояването на близо 5 млн. лева Срещу близкият до Българска социалистическа партия шпионин има още едно дело за същото закононарушение.

Очаквано делото за КТБ бе отсрочено за февруари. Причината е, че посоченият за началник на незаконната група и някогашен мажоритарен притежател на банката Цветан Василев не е постоянно свикан и не е получил обемния обвинителен акт. Съдът попита юристите дали биха съдействали - като споделят адрес, мейл, телефон - за връчването на призовката на Василев, който обитава в Сърбия от 2014 година, само че те отхвърлиха.

Медийният магнат Рупърт Мърдок предложи Фейсбук да заплаща такса на " авторитетни медии " за правото да популяризира тяхна информация - по модела, по който кабелните оператори заплащат на телевизионните канали. Преди дни Марк Зукърбърг разгласи, че в опит да се лимитират така наречен " подправени вести " обществената мрежа ще дава преимущество на изявления на достоверни медии. Мърдок управлява авторитетни медии като Wallstreet Journal, тв мрежата Sky и канала Fox News, който обаче се счита за спорен поради " консервативните " полезности, които споделя.

КАКВО ОЩЕ ИНТЕРЕСНО

Кейт Бланшет, Елтън Джон и Шах Рук Хан бяха наградени в Давос за отбрана на човешките права

Филмовата звезда Кейт Бланшет, артистът и композитор Елтън Джон и артистът от Боливуд Шах Рук Хан получиха награди на Световния стопански конгрес в Давос в понеделник за работата си за повишение на осведомеността по въпросите на правата на индивида. Актрисата Бланшет получи премия " Кристал " за работата си с хора, напуснали домовете си. Британската звезда Елтън Джон бе отличен поради благотворителната си работа със своята фондация против СПИН. Индийският артист - за работата си в отбрана правата на децата и дамите в Индия. Наградите се присъждат всяка година на хора от сферата на изкуството, които работят за позитивна смяна в обществото.

[Reuters]

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Как въглищната империя на Ковачки процъфтява с държавна помощ

Разследване на " Грийнпийс - България " сподели сенчести практики, които поддържат изкуствено живота на въглищния бранш в България, който продължава да замърсява околната среда с поддръжката на страната.

Природозащитната организация наблюдава източване на обществени фондове, безнаказаност към живота и здравето на работещите в мините, потреблението им за финансова и политическа полза. Анализът се концентрира върху енергийния бизнес на фирмите, свързани с името на Христо Ковачки и е наименуван " Финансовите мини на " Ковачки ". Той се базира както върху документи на български и европейски институции, дипломатически документи, финансови доклади, а също и на медийни изявления.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР