Глобал Рескю е най-голямата компания на планетата, която прави рискови

...
Глобал Рескю е най-голямата компания на планетата, която прави рискови
Коментари Харесай

Спасителят Дрю Пачи: Шансовете на Боян са крайно ниски

" Глобал Рескю " е най-голямата компания на планетата, която прави рискови избавителни акции. Специално за " България Днес " основният управител на организацията Дрю Пачи описа какви са особеностите при сходен вид интервенции, каквато стартира през днешния ден издирването на Боян Петров. Експертът е някогашна зелена барета. В продължение на 21 години той служи в специфичните елементи на американската войска.

- Г-н Пачи, какви са главните ходове при подготовката на избавителна задача на височина от 7000 м?
- Първата стъпка е да се откри грубата локация на алпиниста. Операции на сходни височини са рисковани и за хората, и за машините. Затова спасителите би трябвало да имат добра концепция къде да търсят, преди да се стартира издирването. Повечето въздушни машини в Тибет са следени от държавното управление. Затова намирането и наемането на човек, който да лети при сходна задача, може да отнеме повече време от предстоящото. След като местоположението на катерача бъде открито, спасителите би трябвало да схванат в какво положение е. Може ли да върви? Може ли да се оправи самичък, или няма по какъв начин да се движи? В схващане ли е? Колкото в по-лошо положение е, толкоз повече хора са нужни, с цел да го смъкват по земя. При потребност от хеликоптер, в случай че алпинистът е тежко потърпевш, тогава може да е нужен още един човек, който да го качи на борда. Това значи парамедик или различен помощник, който да съпровожда водача. При тази обстановка се прибавя спомагателна тежест върху летателната машина, а това лимитира времето и височината, която хеликоптерът може да доближи.

- Какви са възможностите на Боян Петров да оцелее след цялостни седем дни при доста мощен вятър и извънредно ниски температури?
- За страдание опциите на човек да оживее при сходни условия за толкоз дълъг интервал от време са извънредно ниски. Те стават още по-малки, в случай че вземем поради, че Петров е самичък, няма спомагателен О2 и е стеснен във връзка с оборудването поради офанзивата на върха.

- Възможно ли е хеликоптер да се качи на височина от 7000 м и какви атмосферни условия са подобаващи, с цел да може водачът да вдигне машината?
- Най-високото равнище, на което хеликоптер е правел избавителна акция, е 7000 м. Времето тогава беше съвършено, а самата машина беше особено построена за работа на сходна височина. Трудно е да се каже тъкмо при каква скорост напразно би могъл да се реализира сполучлив избавителен полет. Всичко зависи от опциите на водача и на хеликоптера, както и самия микроклимат на мястото, откъдето ще бъде вдигнат алпинистът. Тук може да има огромни вариации според от терена.

- Колко хора вземат участие в сходни избавителни задачи и има ли здравно лице измежду тях?
- Няма тъкмо избран брой спасители. Всеки сюжет е друг. При евакуация по въздух може да има единствено водач. Докато при наземно избавяне е допустимо да се употребяват колкото е належащо хора, с цел да се доближи до катерача и да бъде свален безвредно долу. " Глобал Рескю " има медицински лица в Непал през целия алпийски сезон.

- Какъв е броят на избавителните интервенции, които вашата компания е направила в Хималаите?
- В продължение на повече от десетилетие сме правили евакуационни задачи в Непал. За 2017-а " Глобал Рескю " направи над 100 акции в Хималаите по време на пролетния сезон, в това число няколко дузини на Еверест. Общият брой на сполучливите интервенции, които сме направили, е няколкостотин.

- Колко костват сходни избавителни акции?
- Обикновено стартират от 5000 $, само че могат да надвишават 100 000. Всичко зависи от много фактори.

" България Днес "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР