Глоба в размер на 800 лв. обжалва в съда известният

...
Глоба в размер на 800 лв. обжалва в съда известният
Коментари Харесай

Скандал: Глобиха известен бизнесмен за сеч в частна гора

Глоба в размер на 800 лева апелира в съда известният разложки предприемач, притежател на няколко небезизвестни компании в града, Георги Фарфаров. Глобата е наложена от Регионалната дирекция по горите на една от компаниите му – „ Про Инвест “ ЕООД, за нарушаване на Закона за горите, а точно, че без съответно позволение компанията е направила противозаконна сеч в гора – частна благосъстоятелност, в местността Предел, написа struma.bg.
Любопитното в тази ситуация е, че до издаване на наказателното разпореждане се стига едвам по рекомендация на прокуратурата, която след извършено следствие по сигнал за противозаконна сеч препраща случая по подготвеност на РДГ с рекомендация да бъде осъществена наказателна отговорност на лицата, позволили противозаконна сеч, за която са знаели в това число и горски чиновници към „ ДГС Разлог”, само че не са подхванали никакви дейности.

Казусът в действителност е много безизходен. През февруари месец предходната година е подаден сигнал за противозаконна сеч в парцели, намиращи се зад чешмата на Предел, до основния път за Благоевград. По сигнала е направена инспекция, която е открила сеч в посочения регион, и респективно е формирано наказателно произвеждане против Атанас Андонов. То е водено за това, че без съответно позволение е осъществена противозаконна сеч и извоз на дървета от бял бор, като действието е осъществено наново, и то откакто Андонов е бил наказан за същото действие с влезнала в действие присъда.

Сечта е осъществена на към 15 дка повърхност в много нескончаем интервал от време и за нея Андонов наел четири лица от ромски генезис. За сечта са знаели и горски чиновници, само че не са подхванали никакви ограничения.

От Районна прокуратура – Разлог потвърдиха за случая, само че споделиха, че макар установените нарушавания в хода на инспекцията досъдебното произвеждане е прекъснато заради липса на задоволително доказателства, казусът е препратен по подготвеност на РДГ – Благоевград с рекомендации за налагане на административни санкции на отговорните за сечта лица за осъществената противозаконна сеч. Препоръки за налагане на административни и дисциплинарни санкции на двама горски чиновници са дадени и на ЮЗДП. От страна на ЮЗДП са дадени инструкции до шефа на „ ДГС Разлог”, при което със заповеди са наложени дисциплинарни санкции „ забележка” на Николай Несторов и на Исмаил Ходжов.

А каква в действителност е ролята на Фарфаров и за какво е получил наказателно разпореждане, с което е санкциониран и го апелира в съда? Оказа се, че една от компаниите му – „ Про Инвест “ ЕООД – Разлог, е притежател на част от парцелите, в които е осъществявана противозаконната сеч. Още по-любопитно е, че един от притежателите на останалите парцели е горският чиновник към „ ДГС Разлог” Исмаил Яхя Ходжов, който е съсобственик с Румяна Андонова от Разлог. Всички дружно наели Атанас Андонов да извърши сечта.

След подаване на сигнала обаче и след формиране на наказателно произвеждане против него те декларирали, че нямат искания към Андонов и персонално са го наели за почистването на частните им парцели – горски фонд. След като прокуратурата ги погнала, се оказало, че тримата притежатели не имат разрешителни за сеч. Единствените документи, които показали, били писма, подписани от кмета на Разлог, в които било маркирано, че се дава „ кардинално “ единодушие за разчистване на шубраци и тънки борови дървета при съблюдаване на българското законодателство.

Тези документи довели до разпита и на кмета Красимир Герчев, който в показанията си показал, че това са единствено уведомителни писма, както и че от общината не са издавани разрешителни за сеч. Представени били от притежателите и транспортни билети за 15 куб.м дърва за огрев.

При разпита на горския чиновник Ходжов той показал, че по сигнала била осъществена инспекция от комисия към ЮЗДП, на която персонално участвал и за която имало публикуван протокол. От страна на ЮЗДП е изпратено писмо до РДГ, която е способният орган за практикуване на надзор в горите – недържавна благосъстоятелност.

В хода на инспекцията е станало ясно още, че със сечта е бил осведомен и различен горски чиновник, който е и шеф сектор – Николай Несторов. Той декларирал, че не му влиза в отговорностите да реализира надзор, защото териториите не са държавен горски фонд, а частни гори.

Така в хода на инспекцията по случая са установени голям брой нарушавания на притежателите, които не са спазили законоустановения ред за рандеман на дървен материал, като не са подхванали стъпки по изкарване на нужните документи за това. Наред с неналичието на каквито и да било документи и разрешителни за сеч те наели за сеч и извоз Атанас Андонов, който не е вписан в обществения указател на Изпълнителната организация по горите за осъществяване на действия и лесовъдска процедура в горски територии.

От друга страна, той също е нарушил законовите разпореждания, като наел за сечта лица, които са работили без подписан трудов контракт, без каквито и да било защитни средства и без да им е изработен инструктаж.

Горските също не са изпълнили отговорностите си. За сечта е знаел началникът на сектора Николай Несторов, само че не е алармирал ЮЗДП и РДГ, макар че по Закона за горите той е задължен да реализира надзор както в гори, попадащи в държавен горски фонд, по този начин и в частни до 20 декара.

Другият горски – Исмаил Яхя Ходжов, също е нарушил разпоредбите. Въпреки че е осведомен с реда за рандеман на дървесина в частни гори и в качеството си на горски, и в качеството си на притежател на част от териториите, където е осъществявана сеч, не е подхванал никакви дейности по издаване на надлежни разрешителни, като с дейностите си е нарушил етичните правила, свързани с длъжността му.

По рекомендация на прокуратурата на двамата горски би трябвало да бъдат наложени административни и дисциплинарни санкции.

А какво в действителност е станало с изсечената борова дървесина, която е била на възраст сред 10 и 20 години? Тя е превозена в завод на Георги Фарфаров, където е обработена. Транспортирана е с камион и щипка, без инсталирана GPS система, записана в РДГ. Кубатурата й не е открита, защото по време на сечта не е сбъднат надзор, което е и една от аргументите за преустановяване на наказателното произвеждане.

Георги Фарфаров нашумя през последните години като един от най-големите предприемачи в Разлог. Той събра и много негативи от доста от съгражданите си и от съперниците си поради извоювани много общински поръчки за близо 15 млн. лева Миналата година той влезе и в бизнеса с електрическа енергия, като посредством компанията си „ Миле инженеринг “ започва създаване на минивец на територията на община Симитли. Малка водно електрическа централа „ Баба Цвета” ще бъде издигнат на р. Еловица и р. Стружка, които се вливат в региона на тогавашната курортна околност Баба Цвета и не престават под името Градевска река.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР