Глоба в размер на 300 лева заплашва всеки собственик на

...
Глоба в размер на 300 лева заплашва всеки собственик на
Коментари Харесай

Забраняват разхождането на кучета без каишка

Глоба в размер на 300 лв. заплашва всеки притежател на куче с тегло над 5 кг, който го разхожда в градска среда без мотив. На 1000 лв. пък скача глобата за тези стопани на нападателни четириноги, които ги извеждат на открито без намордник. Това взеха решение депутатите с измененията на първо четене в Закона за ветеринарномедицинската активност, съобщи БГНЕС.

Законодателната самодейност за по-строг надзор върху стопаните на четириноги е подета от група народни представители от ГЕРБ, а мотив за нея станаха зачестилите произшествия с набези от пуснати на независимост кучета, които от време на време приключват съдбовно.

„ Осъзнаваме, че публичният интерес през последните 10 години бе ориентиран главно към казуса с безстопанствената и бездомни кучета и преодоляване на популацията. Така на назад във времето останаха публичните връзки, свързани с развъждането, безконтролното стартиране и разхождане на кучета “, съобщи по време на дебатите Десислава Атанасова от ГЕРБ, която е измежду вносителите.

Според нея предложенията ще издигнат доста въпроси и ще провокират необятен публичен спор по тематиката, в който тя прикани да се включат всички заинтригувани страни. По думите и е би трябвало да бъде подложена на разискване и опцията за възможна възбрана за развъждане на някои породи кучета или въвеждане на лицензионен режим за това.

С гласуваните на първо четене промени на 500 лв. се покачва и глобата за разхождане на кучета в неразрешените от общините за места , каквито са детските площадки да вземем за пример. Предвидени са и няколко изключения. Няма да бъдат глобявани притежатели, които разхождат любимците си в обособени за това места, отвън обитаемоте места или ги употребяват при лов.

Контролът по осъществяването остава обвързване на съответната община.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР