Глоба от 8 милиарда долара грози водещите производителиDRAM паметите продължават

...
Глоба от 8 милиарда долара грози водещите производителиDRAM паметите продължават
Коментари Харесай

Ценови заговор на пазара за DRAM памети

Глоба от 8 милиарда $ грози водещите производители

DRAM паметите не престават да нарастват, до момента в който Китай проверява ценови скрит план

Трите водещи производители на оперативна памет – Samsung Electronics, SK Hynix и Micron Technology – може да бъдат санкционирани с 8 милиарда $ от Китай за хипотетичен ценови скрит план на пазара за DRAM чипове, заяви DigiTimes.

Поскъпването на DRAM, което се следи от 2017 година насам, повлия отрицателно на рентабилността на китайските производители на смарт телефони. Това притегли вниманието на антимопонолното бюро към министерство на търговията и през декември м.г. чиновници на ведомството се срещнаха с представители на Samsung да изяснят обстановката.

И след тази среща обаче цените на DRAM паметите продължиха да нарастват. През май т.г. китайският регулатор се срещна и с управлението на Micron, който е третият по величина производител на памети. По-късно сходни срещи се състояха с водачите на пазара – Samsung и SK Hynix.

През първото тримесечие на 2018 година трите производителя направляваха дружно към 96% от международния пазар на DRAM памети, възлизащ за този интервал на над 23 милиарда $. Samsung, SK Hynix и Micron заедно обявиха, че сътрудничат на китайския регулатор в изясняване на създалата се обстановка на пазара.

Ако бъде потвърдено, че трите компании вземат участие в ценови скрит план, според китайското антимонополно законодателство, те могат да бъдат глобени с глобил от 800 млн. до 8 милиарда $. Размерът на санкцията ще зависи от приходите, които фирмите са получили от продажби на DRAM чипове в страната в интервала 2016-2017 година

Не за първи път DRAM чипмейкърите са уличавани в сходни нарушавания. По-рано Samsung, SK Hynix и Micron, дружно с още две компании – Infineon и Elpida Memory – бяха санкционирани за операции на цените в интервала от 1999 до 2002 година В резултат на това, Infineon приключи своя DRAM бизнес, а японската Elpida беше погълната от Micron.
още по тематиката
В последно време Китай се утвърди като най-големият консуматор на DRAM памети. През 2017 година азиатската страна внесе памети на стойност 88,92 милиарда $, увеличавайки покупките с съвсем 40%.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР