Глоба до 500 лв. ще получават родителите, които не водят

...
Глоба до 500 лв. ще получават родителите, които не водят
Коментари Харесай

Глоба за родителите, които не водят децата си на градина

Глоба до 500 лева ще получават родителите, които не водят 4-годишните си деца на наложителна предучилищна.

Това планува план за промени на просветителното министерство, които би трябвало да влязат в действие до две години, заяви NOVA.

Но ще има ли място за всички 4-годишни

В 99-та детска градина в столицата напорът от претенденти е огромен, само че места за 4-годишните към този момент има – даже в случай че предучилищната за тях стане наложителна.

"Родителите, на които децата им и в този момент посещават детска градина, би трябвало да са спокойни, тъй като за тях на процедура нищо няма да се промени ", съобщи Ваня Тренкова, държавен специалист в "Съдържание на предучилищното и учебното обучение ", МОН.

За разлика от София обаче из страната една четвърт от децата на тази възраст не вървят на градина. Как ще се намерят места за тях, ще вземат решение самите общини.

Тоест, където се постанова, учебните заведения ще поемат 5 и 6-годишните. Подобно на тях, родителите на 4-годишни също ще заплащат наказания, в случай че не водят децата си на предучилищна – до 150 лева при първо нарушаване и до 500 лева – при второ.

При някои ще стопират и фамилните надбавки. За сметка на това, всеки ще може да избира по какъв брой часа дневно да е наложителната градина.

Според учителите сегашната стратегия на кандидат-учениците не е натоварена – дори в противен случай. Децата учели доста по-малко от връстниците си преди 10 години.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР