Глоба до 250 лева за гражданите и имуществена санкция до

...
Глоба до 250 лева за гражданите и имуществена санкция до
Коментари Харесай

И липсващите собственици ще си плащат входните такси за апартамента, предвиждат промени в закона

Глоба до 250 лв. за жителите и имуществена глоба до 500 лв. за компаниите ще бъде налагана, в случай че притежателите на жилището не впишат собствен наемател или съквартирант в домовата книга на етажната благосъстоятелност. Това гласят промени в Закона за етажната благосъстоятелност, импортирани за гласоподаване в Народното събрание от служебния кабинет и направени от краткотрайния районен министър Иван Шишков. Срокът за регистрирането на новите жители да бъде до 15 дни след нанасянето им в блока, планува планът.

С измененията отпада опцията притежателите на жилища, които не населяват за повече от 30 дни в границите на една календарна година, да бъдат освободени от част от входните такси . Те към този момент наложително ще заплащат всеки месец режийни за входа в размер на избраната такса за един жител, гласят още препоръчаните промени.

След приемане на нормативните промени съседите ще бъдат задължени да вписват и животните , които подлежат на извеждане и живеят с тях, в книгата на етажната благосъстоятелност на входа. За домашните любимци-кучета е наложително и вписването на номера от ветеринарния им паспорт.

Книгата на етажната благосъстоятелност към този момент ще може да се води и електронно , макар че шефовете не престават да са задължени да пазят и физически копия на протоколите от извършените във входа съвещания. Дава се право на съседите да гласоподават и неприсъствено, в период от 7 дни от гласуването, като за задачата би трябвало да подадат специфична декларация, в която оповестяват вота си, а документът може да бъде подаден и онлайн, само че удостоверен с електронен автограф, какъвто множеството хора не имат.

В закона се предлага и опция шефът на етажната благосъстоятелност да получава заплащане за труда си , без значение дали в тази роля е някой от съседите или външна компания. Въвежда се и ново обвързване на съседите - да избират надзорен съвет, за чиято работа също могат да заплащат по лично убеждение. Задълженията на контрольорите ще бъдат да ревизират касата на входа най-малко един път годишно, като ще имат право да изискват от шефовете разглеждане на финансовите доклади, приходите и разноските на комшиите когато и да е. Изборът на контролния съвет е за период от 2 години, а месец преди края на мандата им би трябвало да предадат писмен доклад за активността си. Управителят на етажната благосъстоятелност ще е задължен всеки месец да разгласява на видно и общодостъпно място доклад за приходите и разноските за месеца.

Отпада условието за вписване на сдруженията на етажната благосъстоятелност в общините , само че за сметка на това те би трябвало да впишат данните си и да ги подадат до новия общ указател, който ще се ръководи от Министерство на районното развиване и благоустройството. Представителите на локалните управляващи ще имат достъп до електронните данни, като ще могат да ревизират достоверността им и при нужда за попълнени погрешни данни да алармират до строителното министерство. Кметовете могат да бъдат санкционирани до 500 лв. за несъблюдение на отговорностите си по новите текстове на Закона за етажната благосъстоятелност.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР