Гливице, град с население от 177 хил. души в Южна

...
Гливице, град с население от 177 хил. души в Южна
Коментари Харесай

Последната Astra скоро ще излезе от полския завод

Гливице, град с население от 177 хиляди души в Южна Полша, има дълга история в производството. Но решението на General Motors (GM) да стартира произвеждане на коли там бе черешката на тортата. Сега, когато доскорошното поделение Opel мести производството си от града, някои се притесняват, че локалната стопанска система ще пострада, написа Deutsche Welle.

" Малко евентуално е заетостта да остане на актуалните равнища и локалната стопанска система да не бъде наранена, само че това зависи най-много от въвеждането на проекта за произвеждане на ванове на Opel в Гливице ", разяснява Дорис-Ханцл-Вайс, икономист във Vienna Institute for International Economic Studies (WIIW).

Решението производството на Astra в полския град да бъде прекъснато след 23 години бе взето през 2019 година Засега няма съответни елементи, само че евентуално то ще бъде преместено в Германия. " Решението наподобява като част от метаморфоза в цялата група ", счита икономистът.

Как стартира всичко

Първата Astra излезе от завода в Гливице на 31 август 1998 година Във фабриката се произвеждаха и модели като Agila, Zafira и Cascada. Производството на последния модел Astra стартира през 2015 година и през идната година 201 хиляди автомобила излязоха от завода. Но през идващите години производството непрестанно спада.

Но не всичко е изгубено. Концернът Stellantis, към който Opel принадлежи, възнамерява да стартира всеобщо произвеждане на ванове в цех, намиращ се до този на Astra, от април 2022 година

Opel Movano, Peugeot Boxer, Fiat Ducato и Citroen Jumper ще се създават в Гливице — в разнообразни размери. Заводът ще е виновен и за електричеси ванове, а това приказва добре за бъдещето му: възнамерява се през 2025 година 70 % от вановете да бъдат електрически.

Stellantis, производител номер четири в света, уголемява индустриалната активност, откакто заводът в Италия не съумява да отговори на търсенето.

В началото на идната година и двете компании, които работят в Гливице - Opel Manufacturing Poland, която създава Opel Astra, и PSA Manufacturing Poland, която готви завода за ванове, ще се слеят в Stellantis Gliwice. Обединеното сдружение възнамерява да даде работа на 2 500 души — с 500 повече в сравнение с са през днешния ден.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР