Глифозатът в България ще бъде забранен в неземеделски площи. Това

...
Глифозатът в България ще бъде забранен в неземеделски площи. Това
Коментари Харесай

Глифозатът в България ще бъде забранен в неземеделски площи

Глифозатът в България ще бъде неразрешен в неземеделски площи. Това е уверението на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев в мнение до Коалицията „ За да остане природа “. В него се споделя, че потреблението на глифозат ще бъде
лимитирано или неразрешено в чувствителни зони и от непрофесионалисти. Глифозатът няма да се използва от непрофесионални консуматори – всички глифозат съдържащи артикули да се категоризират в професионална категория на приложимост. Няма да се утвърждава за въздушно напръскване, няма да се позволява потреблението му като десикант или дефолиант преди прибирането на реколтата от аграрни култури.
Няма да се позволява потреблението му за отнасяне на водни канали, няма да се ползва върху площи, употребявани от необятната общност или от уязвими групи, като публични паркове и градини, площадки за спорт и отдих, учебни и детски площадки, както и в непосредствена непосредственост до здравни и образователни заведения. Няма да се ползва този артикул в зони за отбрана, избрани в Закона за водите, или други площи, избрани със заповед на министъра на околната среда и водите. По-голяма част от тези забрани бяха включени в отвореното писмо на Коалицията „ За да остане природа “, изпратено до виновните институции в България и петицията от 2020 година, напомнят и от съдружие АГРОЛИНК, част от Коалицията. В мнението на Министерство на земеделието и храните се споделя още, че България поддържа да продължат проучванията за глифозата, които имат за цел да проучват евентуалната му токсичност върху живите организми, като смята че решението по отношение на по-нататъшната орис на това интензивно вещество следва да бъде осведомено, експертно и отговорно, отчитайки настройките на всички заинтригувани страни на обществото в Република България – жители, неправителствени организации и аграрни стопани. Коалицията „ За да остане природа в България “ прави оценка мнението на Министерство на земеделието и храните като доста добра стъпка в посока опазването на здравето на хората, животните, пчелите и природата. Неправителствените организации ще продължат да работят дружно с учените и фермерите, с цел да се намерят други възможности на глифозата и да се понижи потреблението на пестициди освен в сензитивните зони като паркове, градини, учебни заведения, само че и в земеделските площи. Очакваме сформирането на работна група за основаване на нормативна уредба за регламентиране на възбраната с включване на клаузи за надзор по осъществяването на възбраните и рестриктивните мерки.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР