Гледайте последните милиарди години от движението на тектоничните плочи на Земята само за 40 секунди

...
През 2021 г. геолозите анимираха видеоклип, който показва как са
Коментари Харесай

През 2021 г. геолозите анимираха видеоклип, който показва как са се движили тектоничните плочи на Земята през последните милиарди години.

The плочите се движат заедно и отделно със скоростта на растежа на нокътя, а видеото ускорява процеса до под минута.

Анимацията разкрива образуванията, възникнали преди нашите настоящи седем континента и пет океана.

Земната маса, която се е превърнала в Антарктида, някога е била разположена покрай Екватора. В историята на Земята няколко суперконтинента са се разпадали и са се събирали отново.

Нашите настоящи седем континента и пет океана са резултат от повече от 3 милиарда години планетарна еволюция, тектоничните плочи, пресичащи се на върха на полутвърдото мантийния слой, астеносферата.

Но начертаването на точните движения на тези плочи през цялото това време е предизвикателство. Съществуващите модели често обхващат само няколко милиона години или се фокусират само върху континентални или океански промени, а не и двете.

Но през 2021 г. група геолози предложиха лесно смилаем поглед към 1 милиард години тектонично движение на плочите.

Геоучени от университета в Сидни прекараха четири години, реконструирайки как земната маса и океаните са се променили през последните милиарди години. Като част от проучване от 2021 г. те анимираха тези промени в краткото видео по-долу.

Анимацията показва зелено континенти, които се движат през океаните, които са представени в бяло. Ma в горната част на видеото означава мега-година или 1 милион години, така че 1000 Ma е преди 1 милиард години.

Различните цветни линии представляват различни типове граници между тектоничните плочи: синьо-лилаво линиите изобразяват различни граници, където плочите се разделят; червените триъгълници показват конвергентни граници, където плочите се движат заедно; и сиво-зелените криви показват граници на трансформация, където плочите се плъзгат настрани една покрай друга.

„Тези плочи се движат със скоростта, с която растат ноктите, но когато един милиард години се съкратят в 40 секунди, се разкрива хипнотизиращ танц ”, каза Сабин Захирович, геолог от университета в Сидни, който е съавтор на изследването, в прессъобщение.

Изграждане на по-добър модел на земните плочи

Най-старата кора на Земята формира 4,4 милиарда преди години, охлаждайки се достатъчно, за да се втвърди приблизително 100 милиона години след появата на планетата.

Субдукцията, когато ръбът на една плоча се плъзга под друга, е причинила образуването и разпадането на най-малко пет суперконтинента, включително Кенорланд, Родиния и Пангея. Преди около 175 милиона години видеото показва как Пангея бавно се разделя на днешните континенти.

Днес човек може да си представи планетата като шоколадов трюфел — вискозен център, сгушен в втвърдена черупка. Центърът се състои от полутвърда мантия с дебелина 1800 мили, която обгражда супер горещо ядро. Най-горният слой — с дебелина между 5 и 50 мили — е кората, която е фрагментирана на тектонични плочи, които пасват една към друга.

Тези плочи сърфират на върха на мантията, движейки се наоколо като по-горещ, по-малко плътен материал от дълбоко в себе си Земята се издига до кората и по-студен, по-плътен материал потъва към ядрото.

Геолозите могат да съставят картина на това къде са били плочите преди стотици милиони години, като анализират това, което е известно като палеомагнитни данни. Когато лавата на кръстовището на две тектонични плочи се охлади, част от получената скала съдържа богати на желязо минерали, които се изравняват с посоките на магнитните полюси на Земята по времето, когато скалата се е втвърдила.

Дори след плочите, съдържащи тези скалите са се преместили, изследователите могат да разберат къде на глобалната карта са съществували тези естествени магнити в миналото.

Използвайки както палеомагнитни, така и настоящи данни за тектонските плочи, авторите на изследването успяха да създадат изчерпателна карта на всяка плоча пътуване отпреди 1 милиард години до днес.

„Най-просто казано, този пълен модел ще помогне да се обясни как нашият дом, планетата Земя, е станал обитаем за сложни същества“, Дитмар Мюлер, съавтор на проучване, се казва в прессъобщението.

Разбира се, пъзелът на земните континенти не е спрял да се променя. Тихият океан, например, намалява от година на година. Междувременно Атлантическият океан се разширява - изтласквайки Америка от Африка и Европа.

Тази публикация е актуализирана. Първоначално беше публикувано на 14 февруари 2021 г.

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР