Гледайки тази оранжева Жигула, човек би си казал, че е

...
Гледайки тази оранжева Жигула, човек би си казал, че е
Коментари Харесай

Синът на д-р Партовска от Враца реставрира напълно ВАЗ 2102 „Жигули“ /снимки/

Гледайки тази оранжева Жигула, човек би си споделил, че е излезнала преди малко от завода. Но в действителност това се е случило преди близо четири десетилетия. И до скоро е била в окаяно положение. Но предходната година попада в ръцете на Стелиян от Враца, който е наследник на уважавания гинеколог доктор Генка Партовска, и получава най-хубавото за един обречен на смърт, прогнил автомобил – нов живот посредством цялостна реституция.
Лятото на 2020 година, на ретро събор във Видин, Стелиян Партовски е награден с купа за 1-во място, само че не за тази Жигула. Тогава той среща Мартин от Монтана, който продава въпросното оранжево комби. Условието на бъдещия притежател е колата да бъде достоверна. А тя е изцяло истинска, само че надалеч от гаражно положение.
И по този начин, оранжевото комби, публично водещо се ВАЗ 2102 „ Жигули “, попада в ръцете на Стелиян през август предходната година. Видът е като на кола, карана 37 години и живяла под намерено небе. Оригиналната багра е изгоряла от слънцето, наслойка има по всички елементи, дъното съвсем го няма, а хромираните детайли от дълго време са изгубили своя искра.
Проектът за реституция е стартират през декември 2020 година Колата е разглобена и купето получава нужния ремонт. Сменени са праговете, дъната са поръчани от Русия, две от вратите също са сменени с нови, както и калниците, и веждите. Корозията е отстранена и следва изцяло боядисване извън и от вътрешната страна.
Всичко, което не разрешава да бъде актуализирано по колата, е сменено с ново.
Двигателят е свален и е изцяло ревизиран. След което истинският 1,2-литров, мощен 62 к.с., е върнат в коша и обвързван към новите системи и апаратура.
Стелиян споделя, че не е проблем намирането на нови механични елементи, само че по-трудно е с хромираните елементи. Фаровете да вземем за пример ги купува от Чехия, а стоповете намира в Стара Загора. В момента му остава само да инсталира корите на вратите, като тогава ще бъде приключен напълно и интериора.
Единствената разлика със заводското положение на тази Жигула, създадена през 1984 година, е скоростната кутия. Тъй като колата ще се кара, истинската 4-степенна трансмисия е сменена с 5-степенна.
Реставрацията на Жигула-та лишава на Стелиян 12 месеца. Няма смисъл да загатваме какъв брой хиляди лв. са изхарчени, нито да пресмятаме цената на труда, която единствено той знае какъв брой е. Важен е крайният резултат, който е заслужен за почитание.
Това е четвъртата Жигула на Стелиян Партовски. Преди години е реставрирал „ полски “ Fiat 125.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР