Гледали ли сте Безкрайна синева“, Никита“, Леон“, Петият елемент“, Жана

...
Гледали ли сте Безкрайна синева“, Никита“, Леон“, Петият елемент“, Жана
Коментари Харесай

Люк Бесон на 60

Гледали ли сте „ Безкрайна синева “, „ Никита “, „ Леон “, „ Петият детайл “, „ Жана д`Арк “, „ Транспортер “, „ Такси “, „ Предградие 13 “ и доста други? Името, което ги свърза е Люк Бесон – кинорежисьор, сценарист, продуцент.

Той е роден на 18 март 1959 година в семейство на инструктори по гмуркане. Детството му е напълно обвързвано с безкрайната морска простор. Дори възнамерява да стане морски биолог, само че едвам седемнадесетгодишен претърпява случай при гмуркане, който вечно трансформира проектите му. Още като юноша Люк Бесон демонстрира писателски умения и стартира да написа чернови за сюжета на кино лентата „ Безкрайна синева “, а негов другар му оказва помощ да стъпи на снимачната площадка. Това събитие го кара да вземе решението да се отдаде на киното. Докато чака своя късмет той продължава да написа истории, които по-късно ще го трансфорат в един от най-известните френски режисьори.

На 18 години той стартира да снима първите си документални късометражни филми. След това отпътува за няколко години в Америка, а когато се завръща във Франция основава своя лична продуцентска компания.

И макар свадите и обвиняванията за секс тормоз, които се въртят към името му в последните години, няма по какъв начин да отречем неоспоримия му гений на режисьор, сценарист и продуцент, по чиито филми са правени не един и два римейка. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР