Глеб Павловски - дисидент от времето на Съветския съюз, който

...
Глеб Павловски - дисидент от времето на Съветския съюз, който
Коментари Харесай

Почина върл критик на Путин

Глеб Павловски - отстъпник от времето на Съветския съюз, който по-късно работеше за Кремъл и помагаше за подобряването на имиджа на съветския президент Владимир Путин, е умрял на 71-годишна възраст - оповестява Българска телеграфна агенция, като се базира на неговото семейство.

Павловски е водещ консултант в Кремъл в продължение на 15 години и доста хора виждат в него един от основните архитекти на постсъветската политическа система.

Близките му оповестиха, че той е умрял през вчерашния ден след тежко боледуване в приют в Москва.

Павловски е роден в пристанищния град Одеса (сега в Украйна) и стартира да се занимава с дисидентска активност още в студентските си години.

Той е задържан през 1982 година и наказан на три години изгнание.

По време на правосъдния развой Павловски пледира отговорен и дава показания против някои от сътрудниците си. Много членове на дисидентското придвижване, в което взе участие, по този начин и не му простят за това.

След като излежава присъдата си, Павловски се връща в Москва и през 1985 година става деен член на продемократичния лагер, зародил около промените на Михаил Горбачов.

След колапса на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година той стартира работа като политически консултант и оказва помощ в предизборната акция на първия съветски президент Борис Елцин.

Когато Елцин се отдръпва от поста, акцентирайки Путин за собствен правоприемник, Павловски става част от предизборния щаб на бъдещия съветски президент и му оказва помощ да завоюва изборите през март 2000 година. Павловски продължава да работи за Кремъл до 2011 година, когато изпада в недружелюбност и губи поста си на консултант в канцеларията на президента.

След като бива уволнен, Павловски се трансформира в изострен критик на Кремъл. Той осъжда напъните на управляващите да открият надзор върху съветската политическа сцена, в това число и посредством безмилостни репресии против опозицията и самостоятелните медии. Павловски изрично осъди решението на Путин да изпрати войски в Украйна.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР