Глазгоу, Шотландия – Атмосферата в Селтик Парк през европейските вечери

...
Глазгоу, Шотландия – Атмосферата в Селтик Парк през европейските вечери
Коментари Харесай

„Ние сме от правилната страна на историята“: нарастващата вражда на Селтик за Палестина

Глазгоу, Шотландия – Атмосферата в Селтик Парк през европейските вечери се нуждае от малко спомагателни екстри, електричеството в въздухът в такива случаи е задоволителен, с цел да освети хоризонта на Глазгоу няколко пъти.

Но когато 60 000 почитатели на Селтик се стекоха на фамозната сцена предходната сряда вечерта за дуела от Шампионската лига против Атлетико Мадрид, освен упованието за мача ускори силата преди мача.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла " Много играчи починаха ": войната на Израел против Газа удря палестинския футбол " Развейте флага за Палестина ": Феновете на Селтик се опълчват на клуба в символ на взаимност „ Ние ще бъдем непопулярни “: Спортните митинги оказват помощ ли или вредят на активизма? Спортен седмичник: Сандро Тонали и казусът с хазарта във футбола завършек на списъка

С наближаването на началото стадионът се трансформира в море от палестински флагове, всяка естрада обляна в цветовете на Палестина в символ на взаимност с тези в Газа под израелско нахлуване.

Няколко дни преди този момент, когато почитатели на Селтик демонстрираха палестински флагове на национално посещение, телевизионните мрежи бяха упрекнати, че съзнателно заобикалят проявлението. Този път нямаха такава опция. Дисплеят беше излъчен по целия свят и бързо споделен милиони пъти в обществените медии.

Основните знаменосци, безусловно и преносно, са Зелената бригада – „ ултрас “ група, основана през 2006 година, известна със своя ирландски републиканизъм и непоколебима поддръжка за палестинската идея.

Това е позиция, която е привлякла доста фенове, само че постоянно ги кара да се карат с борда на клуба, който е по-консервативен политически от фенбазата.


Страхувайки се от санкции от управителните органи на футбола, клубът прикани почитателите да не се вслушват в апела на Зелената бригада да покажат поддръжка за Палестина в мача на Атлетико Мадрид, публикувайки изказване, в което се желае „ че транспаранти, флагове и знаци, свързани с спора и тези страни, участващи в него, не се демонстрират в Селтик Парк сега ”.

Няколко дни преди мача, като явно предизвестие към групата, Селтик забрани на Зелената бригада да взе участие във всички мачове като посетител. След мача против Атлетико Мадрид тази възбрана беше разширена за всички домашен мачове.

В писмо до почитателите клубът очерта няколко аргументи за възбраната, в това число антисоциално държание, потребление на пиротехника и най-важното „ против Атлетико Мадрид, друго неразрешено проявление, нарушаващо рестриктивните мерки, обявени по-рано “.

За Зелената бригада няма подозрение, че показът на Палестина е довел до възбраната.

„ Другите проблеми са димна завеса “, сподели Зелената бригада пред Ал Джазира. „ Клубът е доста интелигентен и безсрамен. Искат да ни глобяват, желаят да ни санкционират. Те желаят да ни изпратят известие, с цел да се опитат да ни държат на линия и да ни възпрат от по-нататъшни дейности.

Но те знаят доста добре, че по въпроса за Палестина не са на мощна позиция, защото нямат огромна поддръжка измежду по-широката фенбаза по този въпрос. Така че те употребяват други въпроси, за които считат, че ще имат поддръжка, с цел да ни глобяват. “

Зелената бригада сподели също пред Ал Джазира, че висши чиновници на Селтик преди са им споделили уединено, че са най-загрижени за „ корпоративния си имидж и корпоративните си отговорности “ към акционерите.

„ Но ние не се срамим и сме недвусмислени в поддръжката си за Палестина и това ще продължи “, сподели групата.

„ И още един път по-широката поддръжка на Селтик сподели, че те също имат смелостта и убедеността да устоят и да бъдат зачетени. Да застане на страната на дясната страна на историята и да изрази поддръжка за новобранеца, който в този случай са палестинците. “

Клубът не отговори на настояванията на Ал Джазира за коментар.


„ Те ни дават вяра, че не сме сами “

За тези, които са осведомени с историята на произхода на Селтик, като клуб, роден от ирландската католическа диаспора в Шотландия, солидарността на почитателите с нападението над Газа не беше изненада. Подкрепата за леви, антиимпериалистически дела измежду почитателите е постоянно срещана.

Забраната на Зелените бригади е рискована ескалация от клуба, защото групата е известна измежду по-широката поддръжка на Селтик.

Наистина знамената, подкрепящи Палестина в Селтик Парк, предшестват образуването на групата. Както групата на акционерите The Celtic Trust, по този начин и другата ултрас група Bhoys Celtic осъдиха възбраната, като последната провежда овакантяване в символ на митинг на скорошния мач против St Mirren.

„ Няма да има връщане към естественото от нас, до момента в който тази неуместна и изцяло избегната обстановка е разрешена да продължи “, се споделя в изказване на групата, което допуска, че може да има нови напускания или протести.

Тъй като възбраната за към 300 последователи е безсрочна „ в очакване на в допълнение преразглеждане “, обстановката оставя Селтик клуб в революция в решителен миг от сезона.

Някои почитатели считат, че политическите им изяви от време на време могат да стигнат прекомерно надалеч, само че всички са съгласни, че отсъствието им ще се отрази отрицателно на атмосферата в игрите.

Има и казус за обединяване на почитателите на Селтик по въпроса за Палестина. Когато Зелената бригада сподели поддръжка за Палестина в равенството против израелския клуб Апоел Беер Шева през 2016 година, клубът беше санкциониран от УЕФА за проявление на „ противозаконни банери “.

По-широката фенбаза се завъртя зад акция за набиране на средства; не за заплащане на санкцията, а за подкрепяне на благотворителни организации в Палестина.

Бяха събрани повече от 175 000 паунда ($214 000), които помогнаха за финансирането на образуването на Aida Celtic, футболен тим в бежанския лагер Aida във Витлеем, окупирания Западен бряг. Връзките, открити тогава, се затвърдиха през седемте години от този момент, с постоянни обменни визити, направени като част от задълбочаване на образованието на почитателите по въпроса за Палестина.

Наистина, макар че бордът на келтите може да се е размърдал неловко на местата си, когато видя палестинските флагове, развети предходната сряда, предстоящите получатели на жеста, хората от Газа, го приветстваха топло.

„ Благодарим на почитателите на Селтик за тази естрада и за тяхната продължаваща взаимност към палестинския народ в Газа “, сподели Хазем Табаш, управител на спортния клуб Benn'a в Газа пред Al Jazeera, който видя изображенията онлайн макар известието на Израел спирания на тока и необятно публикувани бомбардировки в обсадената територия.

Футболистите на младежкия център Benn’a са играли преди в зелено-белите обръчи на Селтик.

Но теренът му сега е запустял, в случай че не и опустошен. Разположен покрай граничната ограда в източната част на Ивицата Газа, целият личен състав и доброволци бяха принудени да избягат, когато израелската бомбардировка стартира на 7 октомври, откакто Хамас стартира смъртоносни офанзиви в Израел, които убиха 1405 души, множеството от които бяха израелски цивилни.

Ответните офанзиви на Израел са умъртвили минимум 9061 души, в това число 3760 деца.

„ Действията [на феновете] са значими за повишение на осведомеността на обществеността в западните страни, където държавните управления оказват цялостна поддръжка на Израел да продължи закононарушенията си против палестинците в Газа “, сподели Табаш за изложбата в Селтик Парк. „ Те също ни оказват помощ да поддържаме нас, палестинците на място, давайки ни малко вяра, че не сме сами.

„ Призовавам всички почитатели, които имат вяра в справедливостта и свободата, да следват стъпките на почитателите на Селтик и да изискат от вашите държавни управления да работят неотложно, с цел да спрат този геноцид и двойните стандарти и пристрастията, когато става въпрос за спора Палестина-Израел. ”


Обвиненията в двойни стандарти се отнасят освен до метода, по който държавните управления работят по този въпрос, само че и до футболните управляващи. Имаше необятна поддръжка за Украйна във футболния свят, когато беше нападната от Русия предходната година. Всъщност съветските клубове даже бяха неразрешени от европейските надпревари.

Но се възприема доста друг метод към всяка проява на поддръжка за палестинците.

„ Защо футболните управляващи се усещат неловко футболните почитатели да показват взаимност с палестинския народ? “ сподели Дейвид Уебър, старши теоретичен помощник в университета Солент, профилиран във футбола и политиката.

„ УЕФА и ФИФА много бързо изключиха Русия от интернационалното съревнование и клубното съревнование. Но ние не виждаме същото отношение към Израел. Наистина ли се свежда единствено до обстоятелството, че палестинците са кафяви, а не бели? “

„ Всичко това е част от опитите за обезвреждане на футбола като артикул, само че това, което прави, е, че лишава играта от нейната достоверност. Ценностите, които имат почитателите, имат значение и са неотделими от клубовете, които поддържат. Колкото и клубовете да желаят да го заличат, тези полезности не са просто оставени на турникета. “

Междувременно Зелената бригада сподели пред Ал Джазира, че има намерение да се придържа към мотото си: До последния въстаник.

„ Политическата класа обича да споделя на хората от работническата класа, че не знаят защо приказват или че не могат да имат мнение по избрани въпроси “, споделиха те.

„ Ние сме гордо политически съзнателна група. Никой няма да ни диктува. “


Източник: Ал Джазира

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР