Глазгоу, Обединеното кралство – Лидерът на основната опозиционна партия в

...
Глазгоу, Обединеното кралство – Лидерът на основната опозиционна партия в
Коментари Харесай

Отказът на лейбъристите да призоват за прекратяване на огъня в Газа дерайлира опозиционната партия в Обединеното кралство

Глазгоу, Обединеното кралство – Лидерът на главната опозиционна партия в Обединеното кралство, лейбъристите, отхвърли да призове за преустановяване на огъня в Газа, позиция, която му коства политическа поддръжка и може да понижи възможностите му на нови общи избори.

През последните месеци обичайно лявата партия на сър Кийр Стармър се радва на забележителна преднина пред ръководещите десни консерватори в Обединеното кралство в изследванията на публичното мнение.

Продължете да четете < /h2> лист от 4 детайла МНС би трябвало да проверява закононарушението геноцид в Газа

Тори в никакъв случай не могат да бъдат същински другари на Палестина „ Ясно е, че партията на Макрон има доста мощна антипалестинска позиция “ „ Не от мое име “: Европейските евреи осъждат войната на Израел против Газа завършек на списъка

Но откогато Израел стартира своята смъртоносна акция от ответни въздушни набези против Хамас в бедната Ивица Газа, някогашният шеф на прокуратурата (DPP) за Англия и Уелс претърпява най-нестабилния интервал от трите си години отпред на партията.

Късно във вторник министърът в сянка Имран Хюсеин напусна предната пейка на Лейбъристката партия в символ на митинг против отхвърли на Стармър да се вслуша в апелите на мнозина в неговата партия да упорства за израелско преустановяване на огъня.

Около 50 съветници от Лейбъристката партия, доста от които мюсюлмани, по-рано се бяха отдръпнали от самата партия поради позицията на Стармър, като някои даже го приканиха да се отдръпна.

Стармър, който към момента има шансове да стане министър-председател на Обединеното кралство на идващите общи избори в страната, се причисли към други западни водачи в определянето на офанзивите на Хамас против Южен Израел от 7 октомври като „ тероризъм “.

Седмици след бомбардирането на следения от Хамас анклав от страна на израелската страна, където повече от 10 000 палестинци бяха убити за към четири седмици на безсърдечен обстрел, водачът на лейбъристите отхвърля обвиняванията в поддръжка на „ геноцид “. < /p>

„ Огромни разделения в партията “

Неволите на Стармър започнаха, откакто той даде изявление за английския ефирен оператор LBC преди няколко седмици, в което наподобява утвърди военната тактичност на Израел за прекъсване на вода и електричество от хората в Газа.

Водещият го попита дали „ прекъсване на тока, прекъсване на водата “ е уместно като отговор на офанзивите на Хамас от 7 октомври.

Стармър отговори: „ Мисля, че Израел има това право... Това е продължаваща обстановка. Очевидно всичко би трябвало да се прави в границите на интернационалното право. “

Стармър по-късно се опита да обясни забележките си, като сподели, че схваща, че думите му са провокирали „ същинска угриженост и безпокойствие в някои мюсюлмански общности “.

„ Нека изясня какво споделих и какво не споделих “, сподели той. „ Казвах, че Израел има право на самозащита. Когато споделих това вярно, това беше правото на самозащита... Не споделях, че Израел има право да стопира вода, храна, гориво или медикаменти, в противен случай. “

Но вредите към този момент бяха нанесени.

„ Оставките [на лейбъристите] демонстрират големите разделения в партията “, сподели Крис Дойл, шеф на основания в Лондон Съвет за арабско-британско съгласие (CAABU), пред Al Jazeera.

„ Гневът против самия водач е доста персонален и е мощно ориентиран към Кийр Стармър за това, че не съумя да призове преустановяване на огъня, само че също по този начин и да осъди обсадата [на Газа] и неуспеха му да подлага на критика Израел за което и да е от дейностите му. ”

Афрасиаб Ануар, лейбъристкият водач на Съвета на Бърнли, в северозападната част на Англия, е измежду подалите оставка.

Напускането беше „ най-трудното решение “ в политическата му кариера, сподели той пред Al Jazeera.

„ Интервюто за LBC беше това, което провокира всичко “, сподели Ануар, който има вяра, че Стармър се е „ провалил “ на първия същински тест за външна политика на водача на лейбъристите.

„ И отговорът му на това и противоположната реакция, която пристигна от това. Той се пробва да се възвърне [оттогава] и не съумява. “

След като пое контрола над лейбъристите през април 2020 година, Стармър се зае да унищожи наследството на своя пропалестински социалистически предходник Джеръми Корбин.

За разлика от това, тази седмица Корбин, цялостен живот покровител на палестинските права, написа колона, оповестена от Ал Джазира, в която твърди, че Международният углавен съд би трябвало да проверява възможни военни закононарушения в Газа.

Но сходно на Стармър, Корбин е мощно подложен на критика, упрекван от някои в партията, че не се оправя вярно с вътрешните недоволства за антисемитизъм.

Стармър е на път да отдели лейбъристите от ерата на Корбин.

Само два месеца след началото на мандата си Стармър уволни своя секретар по образованието в сянка, Ребека Лонг-Бейли, за ретуитване на изявление с артист, което съгласно него съдържа антиеврейска доктрина на конспирацията.

Той също управлява отстраняването на Корбин, откакто някогашният началник на лейбъристите беше упрекнат в омаловажаване на констатациите в отчет за антисемитизма в партията по време на неговото ръководство.

Миналия месец лейбъристкият законодател Анди Макдоналд беше отхвърлен от Стармър за скандиране на пропалестинския зов „ сред реката и морето “ по време на тирада на марш на взаимност към Газа.

За доста наблюдаващи тези отстранявания и опълчването на Стармър на прекратяването на огъня в Газа са знак за неговата твърда поддръжка за израелската страна.

Дългогодишният пропалестински покровител Полин Макнийл, която седи като политик от Шотландската лейбъристка партия в децентрализирания шотландски парламент в Единбург, сподели пред Al Jazeera, „ Исак Херцог, който е президент на Израел и политик от Израелската лейбъристка партия, сподели, че три седмици преди не е имало такова нещо като почтен палестински граждански... И в действителност се чудя дали Кийр Стармър слуша нещо от това.

„ Надявам се, че Лейбъристката партия ще осъзнае, че [има] кръвопролитие, което се случва сега в Газа. “

В края на предишния месец 250 мюсюлмански лейбъристки съветници писаха на Стармър с искане да упорства за преустановяване на огъня в Газа.

Остава да се види дали мюсюлманските общности в Обединеното кралство, доста от които обичайно гласоподават за Лейбъристката партия и поддържат палестинската идея, ще се разпалват против партията на общи избори.

„ Газа се оказа сигнал за пробуждане за хората към мен в моята общественост във връзка с това кой ще работи за техните ползи “, сподели Аамир Дар, създател на Multicultural Bookshop в Брадфорд, северен британски град, където към 30 % от жителите са мюсюлмани.

„ И мисля, че оставката на лейбъристките съветници и министъра в сянка на лейбъристите е единствено първата стъпка. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР