Главоболието може да е следствие както от стрес, така и

...
Главоболието може да е следствие както от стрес, така и
Коментари Харесай

10-те най-чести причини за главоболие

Главоболието може да е разследване както от стрес, по този начин и от по-простички неща като миризмата на парфюми.

Най-често срещаният тип е стягащата болежка. При нея като че ли невидима лента се е впила от двате страни на главата, като болката от време на време може да тръгне към врата и зад очите. Този тип главоболие може да трае от минути до дни, само че по предписание не стопира хората от ежедневните им отговорности.

Към момента над 1,6 милиарда хора страдат от стягащо главоболие, като дамите са наранени повече от мъжете.

Ето най-честите аргументи за него:

1. Емоционално напрежение

Когато сте ядосани, мускулите на врата и главата се стягат и предизвикват това главоболие. Дишайте надълбоко и постепенно или просто бройте до 10, с цел да се успокоите. Упражненията, шерването с другари за това по какъв начин се чувствате и релаксацията могат да решат казуса с гнева в дълготраен проект.

2. Стрес

Главоболията, породени от стрес, нормално се случват след дълги часове работа и струпване през седмицата, само че нормално пикът е след пробуждане в събота. Спадането на равнищата на хормона на напрежението предизвиква бързо обособяване на химически субстанции в мозъка, които първо стягат кръвоносните съдове, а по-късно ги уголемяват. Просто решение е да се заобикалят повече от 8 часа сън и да се прибави повече релаксиране през седмичните дни. Йога, надълбоко дишане и разтривки също оказват помощ.

3. Липса на сън

Нередовният сън предизвиква отмалялост, проблеми с концентрацията, липса на мотивация и болки в мускулите. Поведенческа терапия и промяна на навиците за сън могат да оказват помощ. Както и прекъсването на късното гледане на телевизия.

4. Дехидратация

Липсата на вода кара мозъчните кафези да се свиват, което задейства рецепторите за болежка. Очеводното решение е хидратацията.

5. Сексуално главоболие

То се следи или директно преди, или сега на оргазма като болката може да трае от минути до няколко дни. Определени болкоуспокояващи, взети преди секс, оказват помощ.

6. Напрягане на очите

Работата на компютър, шофирането, четенето, видео игрите или малкия екран могат да причинят отмалялост на очите. Силната, а от време на време даже и приглушената светлина могат да причинят напрежение на очите. Симптомите са сухота на очите, замъглаване на визията и сензитивност към светлина. Правете почивки на всеки 20 минути за по 20 секунди, като гледате далеко и в друга посока. Сложете топла и влажна забрадка на изтощените, затворени очи.

7. Времето

Сивото небе, високите температури и влажността също могат да причинят главоболие. Промените във времето нервират нервите заради активирането на избрани субстанции в мозъка. Смяна на мястото в спешни моменти и болкоуспокояващи нормално оказват помощ.

8. Стойка

Лошата стойка усилва напрежението в рамената, врата и гърба, което води до главоболие. Правете почивки от застояли позиции. Физическите упражнение помогат.

9. Пропускане на ястие

Гладът понижава кръвната захар, което предизвиква главоболия и смени на настроението в множеството хора. Намалете обработените въглехидрати и захарта, постоянно яжте закуска. Хапвайте по-малки порции, само че по-често.

10. Домакинска работа и миризми

Някои химикали, които се намират в парфюми, спрейове за коса, ароматизатори, почистващи артикули и други могат да отключат главоболие. Очевидното решение е да ги избягвате, проветрявайте постоянно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР