Главоболието е един от най-разпространените здравословни проблеми. От него страдат

...
Главоболието е един от най-разпространените здравословни проблеми. От него страдат
Коментари Харесай

Изненадващи причини, отключващи главоболие

Главоболието е един от най-разпространените здравословни проблеми. От него страдат милиони хора по света. Болките в главата могат да зародят непринудено, да са хронични (в взаимозависимост от съществуването на положение, предизвикващо главоболие) или да бъдат провокирани по разнообразни аргументи и действия, свързани с всекидневието.

Всеки ден вършим разнообразни неща, консумираме храни, правим действия, всяко едно от които може да провокира главоболие.

Кои са най-изненадващите аргументи за поява на главоболие, за които не подозирате?

Консервирани, мариновани, пушени храни

В доста от обработените по изброените способи храни се среща съединението тирамин. Изследванията демонстрират, че то може да провокира ненадейно на пръв взор главоболие. Всякакви храни, които са мариновани, консервирани под формата на буркани, компоти, туршии или пък пушени (риба, месо, сирена) могат да провокират болки и конвулсии в региона на главата.

Секс

Може би ще ви се стори, че най-неочакваният спусък, пораждащ главоболие е сексът, само че е реалност. Явлението се следи най-често при мъжете и се дължи на внезапното повишение на кръвното налягане. Случва се относително рядко, само че експертите го назовават „ секс главоболие “.

Стегнати прически

Жените евентуално са забелязали, че след дълъг ден, прекаран със плътно вързана коса, главата по някое време стартира да ги боли. Напълно допустимо е главоболието ви да е предизвикано от опънатата коса, защото това въздейства зле на кръвообращението в скалпа.

Нередности в захапката

При нарушаванията в захапката могат да настъпят редица затруднения, свързани с други органи и системи, в това число отключване на главоболие. Причината е в натиска, който се упражнява върху нервните окончания в челюстта и зъбните корени, които придвижват дразнението към мускулите на врата и скалпа. Резултатът е главоболие.

Силни миризми

Главоболието при някои хора се отключва от мощни, натрапчиви миризми. Сред тях са тютюнев пушек, парфюми, бензин, барут, тамян. Тези мощни ухания могат да провокират мощен припадък на мигрена, без значение дали става дума за миризма, другояче определяна като приятна.

Глад

Липсата на задоволително хранителни субстанции и въглехидрати също може да провокира болежка в главата. Спадовете в равнищата на кръвната захар и надбъбречната отмалялост провокират конвулсии в мускулите, в това число тези на главата.

Кофеин

Въпреки че проучванията сочат, че кофеинът има болкоуспокояващи качества и е част от някои медикаменти срещу главоболие, прекаляването с кафетата дневно има противоположния резултат.

Лоша поза

Една от най-често срещаните аргументи за поява на главоболие е неприятната поза на тялото. Сред най-страдащите хора са тези с специалности, изискващи да се седи дълго време в избрани пози – работещи на бюро, работещи с избран вид машини, налагащи еднообразни дейности, водачи. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР