Главното мюфтийство даде ифтар за близо 200 обществено значими личности.

...
Главното мюфтийство даде ифтар за близо 200 обществено значими личности.
Коментари Харесай

Главното мюфтийство даде ифтар за изявени обществени личности

Главното мюфтийство даде ифтар за близо 200 публично значими персони. На тържественото събитие участваха народни представители, представители на държавни институции, религиозните общности, дипломатическия корпус, неправителствени организации, представители на медиите, университетските среди, общественици и вярващи.

Сред гостите се открояваха зам.-председателите на Народното събрание Филиз Хюсменова, Росица Кирова и Цончо Ганев, ръководителят на Движение за права и свободи доцент доктор Джевдет Чакъров, ръководителят на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов, ръководителят на Комисията по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите в Народното събрание Георг Георгиев, шефът на ДА " Архиви " доцент доктор Михаил Груев, посланикът на Р. Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок.

Те бяха посрещнати от основния мюфтия доктор Мустафа Хаджи, ръководителя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, основния секретар на Мюсюлманското вероизповедание Джелал Фаик, зам. основните мюфтии Ахмед Хасанов, Бейхан Мехмед и Мурат Пингов, както и от районните мюфтии.

Домакинът на събитието - основният мюфтия доктор Мустафа Хаджи акцентира, че говеенето през Рамазана е опция за духовно извисяване и за наслаждаване на берекета, който Свещеният месец носи със себе си.

" Рамазан е и месецът, през който Всевишният Аллах ни е дарил със Свещения Коран-и Керим, с цел да озарява сърцата и душите ни, както и да озарява сърцата и душите на всички, който търсят благополучие. Рамазан е време за смирение и примирение, които ни вършат по-състрадателни и съпричастни към проблемите на обществото, в което живеем ", съобщи основният мюфтия.

Д-р Мустафа Хаджи напомни, че ифтарът с близки и другари е станал традиция в България и че когато хората са сплотени, са по-близо до благодатта на Всевишния. Той прикани вярващите да не не помнят обществено слабите и нуждаещите се през този месец.

" Взаимопомощта не се показва единствено в материална поддръжка. Духовното напътствие от време на време има по-голям смисъл, тъй като човечеството изживява духовна рецесия ", сподели още основният мюфтия.

В речта си доктор Мустафа Хаджи приказва и за мястото на религията в нашия живот.

" Религията е съмишленик на индивида през цялото му битие. Тя е източник на човешките полезности, без които хората стопират да бъдат индивиди. Отсъствието ѝ превърща човешката душа в пустинята, а хората - в стадо индивиди. Рамазан е времето за превръщане към религиозните и човешките полезности ", сподели в умозаключение основният мюфтия и благодари на всички посетители, които почетоха поканата на Мюсюлманското вероизповедание и споделиха общата софра.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР