Главният секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка. Това обяви

...
Главният секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка. Това обяви
Коментари Харесай

Главният секретар на МВР подаде оставка. Започва масова чистка на хората на президента в МВР

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров подаде оставка. Това разгласи самият той малко откакто президентът Румен Радев отхвърли той да бъде освободен от поста, а вътрешният министър Калин Стоянов съобщи, че работата с Тодоров ще продължи мъчно.

 

" Днес, след 41 години в работа на родината си, 34 години от които в системата на Министерство на вътрешните работи, депозирам оставка като основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Извървях целия професионален път като служител на реда, минал съм през всички равнища, с цел да доближи най-високото ", съобщи Тодоров и благодари на всички почтени негови сътрудници, с които е имал достойнството и удоволствието да работи през годините.

 

" Вярвам, че те ще продължат съзнателно да извършват отговорностите си. Аз обаче съм подложен в обстановка, в която не мога да върша това. Настоящото политическо управление на Министерство на вътрешните работи няма волята да продължи битката за правда. За мен този пост не е самоцел. Аз имам чест и достолепие на български офицер и военачалник, а без тези качества няма по какъв начин да бъдеш същински чиновник на реда ", разяснява още Тодоров.

По думите му претекстовете, с които Калин Стоянов е изискал неговата оставка, нямат никакво съображение, обвиняванията са били грозни, а опитът да се употребява гибелта на сътрудниците му за реализиране на конюнктурни цели не е заслужен.

" Няма да оборвам един по един, тъй като бяха употребявани като мотив, а не като причина. Не одобрявам да бъда хулен от конюнктурни политици. Мотивите да се желае моето премахване нямат никакво отношение към работата ми, а са в директна връзка със записа, който изтече преди 3 месеца от една партийна централа, в който се споделяше, че " нашето Министерство на вътрешните работи ще прави нашите избори ", акцентира основният секретар и продължи:

" Професионалната оценка за свършеното от чиновниците на Министерство на вътрешните работи и на мен като началник е записана в отчетите за активността на Министерство на вътрешните работи през 2022-ра и първото полугодие на 2023 година. Там цифрите сами по себе си приказват задоволително красноречиво ".

Тодоров беше безапелационен, че не желае да става част от " опитите за политическа приложимост на Министерство на вътрешните работи ".

" Поголовната промяна на шефове на регионални дирекции, посочили изключителни резултати в битката с престъпността и в битката с нарушаванията на изборното законодателство, както и положителни управителни качества, демонстрира всичко това ", сподели той и акцентира, че откогато е станал основен секретар на Министерство на вътрешните работи, показва решителност в битката с порочното събитие - пазаруването на гласове.

 

" Резултатите от следващите избори, които бяха направени, са видни - те са във възходяща форма. Явно преча с тези резултати. Не желая да се разгражда нещо, което е реализирано. При встъпването си в служба Калин Стоянов съобщи на чиновниците, че е един от тях. С всеки ден от този момент с активността си потвърждава, че това не е правилно. Ако този министър беше останал в действителност правилен на Министерство на вътрешните работи, нямаше да нанася тези следи върху системата под политически напън ", означи Тодоров.

 

И се обърна към сътрудниците си от Министерство на вътрешните работи с думите " нито крачка обратно - ние сме призвани да работим за жителите ".

 

" Министерство на вътрешните работи е минало и през други тежки интервали, когато са се опитвали да го подчинят политически. В мое лице чиновниците на Министерство на вътрешните работи постоянно ще имат другар. Благодаря за доверието на президента и за поддръжката, която имам от него и сега. Служа на Република България ", сподели на финала на изказването си Петър Тодоров.

 

Искането за неговото освобождение пристигна на брифинг на премиера акад. Николай Денков, откакто той свика съвет със службите след убийството на някогашната барета Алексей Петров в столичния квартал " Драгалевци ".

 

Днес малко по-рано от президентството оповестиха, че в Министерство на вътрешните работи е изпратен отвод за освобождението на Тодоров от поста с причините, че претекстовете към предлагането за премахване на основния секретар са " напълно политически и продължение на пълномащабната чистка в тази институция ".

 

Това е повторно, в който Тодоров подава своята оставка. През ноември предходната година той изиска да бъде освободен от поста след случай със умрял на границата служител на реда. Тогава обаче президентът не одобри оставката му.

 

Сега още веднъж, съгласно наредбите на закона, се чака президентът Румен Радев да се произнесе.

 

Източник: dir.bg

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР