Главният секретар на МВР Петър Тодоров и вътрешният министър Иван

...
Главният секретар на МВР Петър Тодоров и вътрешният министър Иван
Коментари Харесай

Група мигранти стреляли по граничния ни наряд от Турция, полицаят е убит с първия изстрел

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров и вътрешният министър Иван Демерджиев дадоха повече информация за стрелбата на българо-турската граница, при която нощес почина граничен служител на реда. 30-годишният чиновник на Министерство на вътрешните работи, който е от Елхово, е погубен нощес към 20.35 часа в региона на село Голям Дервент.

По думите на основен комисар Тодоров, граничният наряд в състав сержант Петър Бъчваров и чиновник на Минитерство на защитата се натъкват на срез на оградата.

" Слизайки от служебното МПС, нашият чиновник осветява среза и последва изстрел от прилежащата територия на Република Турция. Още с първия изстрел сътрудника е погубен. Военният съумява да се укрие зад МПС-то, по него също се стреля и той отвръща. По думите му по него са създадени 10-15 изстрела. За благополучие той остава незасегнат ", изясни основният секретар на Министерство на вътрешните работи. 

Комисар Петър Тодоров посочи, че след стрелбата групата мигранти се отдръпва към вътрешността на Турция.

" Осъществен е контакт с турските управляващи и са подхванати дейности. Това, което желая да подчертая е, че ще вземем всички нужни ограничения. Разпоредил съм да има дълго оръжие във всеки наряд за сигурност на чиновниците. Другото, което е извънредно значимо, е да се пристъпи неотложно към законодателни промени. Не може от хиляди произнесени присъди да има единствено към стотина ефикасни. Това води до възприятие на безотговорност в трафикантите. Незабавно стягане и повишение суровостта на наказванията. Нека да се вземат от законодателния орган съответните ограничения ", безапелационен бе основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

Много екипи работят в Турция. Имаме уверението на турските управляващи, че тези хора ще бъдат открити и изправени пред закона. Тези момчета - нашите служители на реда - всеки ден стопират с телата си невиждания напън на мигрантите. Това оборудване - оградата, всеки ден се кърпи, само че дупки се появяват отново, сподели от своя страна министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той бе безапелационен, че в тази ситуация става дума за престъпно действие и " изключителна експанзия ". 

" Уверявам ви, че ние ще отговорим с нужната мощ на тази експанзия. Това значи, че ще бъдем безусловно безкомпромисни към всеки, който основава заплаха за живота и здравето на чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Ще изискам турската страна да подходи интензивно и да разбие каналджийските мрежи на територията си. Докато те не бъдат разрушени напълно, чиновници на реда ще бъдат под риск ", добави Демерджиев.

По думите му, служителите на реда, които са изпратени да охраняват границата, имат оръжие и са готови. Убитият служител на реда има 8-годишен опит, добави Демерджиев, като изрази съболезнования на фамилията и сътрудниците на Петър Бъчваров.

" Това е първото нахлуване против наши чиновници с огнестрелно оръжие досега. Имаше до момента нахлуване с хладно оръжие ", посочи Демерджиев.

Вътрешният министър добави, че през нощта видеонаблюдението улавя единствено силуети. 

" Знае се накъде е тръгнала групата. Турските сътрудници са изпратили екипи, само че за малко са се разминали. Турската страна работи интензивно. Правят се огледи и от двете страни на границата. Имаме увещание, че ще ни бъде предоставена цялата информация ", сподели Иван Демерджиев. 

Той бе безапелационен, че няма причина за кадрови промени.

" Ако имаше неточност в метода и тактиката - да. Говорим за една извънредно гнусна демонстрация на един човек, който се надявам, че ще бъде изправен пред закона. Днес ще проведа диалог с турския вътрешен министър. А причинителят ще бъде съден в Турция ", заключи вътрешният министър. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР