Главният секретар на МВР Живко Коцев до края на седмицата

...
Главният секретар на МВР Живко Коцев до края на седмицата
Коментари Харесай

До края на седмицата! Главният секретар на МВР Живко Коцев ще бъде привлечен като обвиняем

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев до края на седмицата ще бъде притеглен като обвиняем по делото против проведената незаконна група за контрабанда, пране на пари и подкупи, научи Епицентър. бг от свои източници в следствието.

 

Ако не избяга, статутът на Коцев от предпазен очевидец ще бъде изменен на обвинен, прецизираха проверяващите активността на служител на реда номер 1 по абсурда в Агенция " Митници ", поради който шефката Петя Банкова и доближените й трафиканти от семейство Димитрови са зад решетките.

 

В показанията си пред КПК на Живко Коцев разкрива цялата незаконна активност на групата и признава, че е бил непосредствен с контрабандистите татко и наследник Димитрови.

 

Събраните обстоятелства по делото и приложените доказателстгва дадоха съображение на арбитър Тони Гетов от Софийски градски съд да заключи в събота, че прокуратурата би трябвало да уточни процесуалното качество на Живко Коцев и от очевидец, той да стане обвинен. 

Прократурата към този момент е прецизирала обстоятелствата, сътрудниците на контраразузнаването и антимафиотите дълго време са сложили контрабандистите „ на надзор “, което неизбежно значи, че и самия Живко Коцев е бил наблюдаван и подслушван и данните от тази активност са приложени към делото.

Съдът направи обосновано съмнение, че Петя Банкова, Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов - Паскал са били част от проведена незаконна група за контрабанда, пране на пари и подкупи. А с всички тях основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев е бил в близки връзки, неведнъж е сниман, а в показанията си разкрива, че постоянно са си ходили на посетители и са си резменяли дарове

 

Днес министър председателят в оставка Николай Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев за оказван му напън от и.ф. основен прокурор, което “пораждат основателни подозрения за възможното осъществяване на закононарушение от страна на и.ф. основен прокурор господин Борислав Сарафов ”.

В сигнала на премиера се твърди, че “натискът е бил извършен от и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, с присъединяване на административния началник на СГП прокурор Илияна Кирилова и в наличието на нейния заместител Христо Кръстев, както и на ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията Антон Славчев. Впоследствие късно вечерта на същия ден напън върху господин Коцев за подаване на оставката е бил оказан и от министъра на вътрешните работи господин Калин Стоянов, който му е дал авансово направено заявление с това наличие и е настоял за незабавното му сключване. ”

 

Според информация, с която Епицентър.бг разполага, прекомерно евентуално е да се подаде противоположен сигнал против премиера в оставка Николай Денков за набеждаване на длъжностни лица, тъй като обстоятелствата по делото демонстрират, че напън върху Живко Коцев не е имало.

 

Напротив - сега, в който схваща, че приятелят му - контрабандистът Стефан Димитров е задържан от сътрудници на Комисията за противопоставяне на корупцията и Държавна организация „ Национална сигурност “, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев отива непосредствено в Антикорупционната комисия на пл. „ Света Неделя “, като декларира предпочитание да даде показания за незаконната активност на групата в качеството си на „ Свидетел №3 “.

Даже дава телефона си и дава паролата за отключването му на сътрудниците на КПК.

 

Само два дни по-късно – на 5-ти април в изказване пред медиите в наличието на министър-председателя в оставка Николай Денков, Коцев самичък разкрива, че е свидетелствал против приятелите си, от които става известно е получил и безценен марков часовник за 50 000 лева. 

 

 След питане на Епицентър. бг в Министерство на вътрешните работи стана ясно, че Живко Коцев незабавно е излязъл в болнични - явно се пробва да избегне привличането му като обвинен или да изиска да се отсрочи повдигането на обвиняването.     

 

Днес министърът на правораздаването изиска от Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) и от Висшия прокурорски съвет (ВПС) осъществяване на цялостна инспекция за определяне на обстоятелствата, и вероятно осъществяване на дисциплинарна отговорност за посочените административни ръководители в Прокуратурата на Република България. Славов упорства за инспекция и вероятно търсене на дисциплинарна отговорност на Борислав Сарафов и Илиана Кирилова по проблема " Коцев ", оповестиха от пресцентъра на ведомството.

 

В искане до ВПС, Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) и председателстващата Общото заседание на Висш съдебен съвет и ВПС арбитър Галина Захарова, правосъдният министър в оставка упорства да се извърши " цялостна, справедлива и всестранна инспекция на твърдяните обстоятелства и условия за оказван напън върху основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев да подаде оставка ".

 

Искането се основава на получено в Министерството на правораздаването писмо от премиера в оставка Николай Денков, в което " се съдържа информация и се сочат условия за осъществено нарушаване на служебните отговорности от административни ръководители в Прокуратурата на Република България ", се показва в известието.

 

 

Градският прокурор Илиана Кирилова: На срещата в прокуратурата не е оказван напън над Коцев.

Срещата с и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов беше поискана от Живко Коцев, откакто чиновници на Комисията за противопоставяне на корупцията (КПК) са отишли на обиск в кабинета му. Никой не му е оказвал напън и никой не го е притискал да подаде оставка ", съобщи пред " Дневник " административният началник на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова.

 

Тя удостовери, че е участвала на среща на 3 април на основния секретар на Министерство на вътрешните работи с и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов. Освен нея, на срещата са били извикани и зам.-градския прокурор Христо Кръстев и ръководителят на Комисията за противопоставяне на корупцията (КПК) Антон Славчев. Кирилова акцентира, че не е вярно заявеното от Бойко Рашков, че на срещата е участвал и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР