Главният съветник на турския президент Ибрахим Калън заяви пред американския

...
Главният съветник на турския президент Ибрахим Калън заяви пред американския
Коментари Харесай

Турция е непреклонна за Швеция и Финландия

Главният консултант на турския президент Ибрахим Калън съобщи пред американския си сътрудник Джейк Съливан, че Турция желае " съответни стъпки " против " терористични организации " във Финландия и Швеция, преди да обмисли молбите на дете страни за участие в НАТО. Това заяви турското президентство, представено от медиите. Калън и Съливан организираха договаряния по телефона. Освен кандидатурите за участие в НАТО на двете скандинавски страни, двамата съветници разискаха и войната в Украйна.
Калън е споделил на Съливан, че страните, които желаят да се причислят към НАТО, би трябвало " да възприемат полезностите и правилата на алианса в региона на сигурността и битката с тероризма ". " Беше очебийно, че е неотложно Швеция и Финландия да подхващат съответни стъпки против съществуването на " терористични организации " на тяхна територия, които заплашват националната сигурност на Турция ", се споделя в известието. Финландия би трябвало да спре да " пази " това, което Анкара счита за терористична организация, и да одобри съществено опасенията за сигурността на Турция, в случай че желае тя да я одобри в НАТО, удостовери турският консултант.
" Проблемът не е, че Финландия няма да разбере Турция. Финландия отхвърля да одобри съществено опасенията за сигурността на Турция ", акцентира на собствен ред шефът по връзките на турския президент Фахретин Алтън. В последна сметка държавното управление на Финландия би трябвало да реши кое е по-важно: да се причисли към НАТО или да отбрани този тип организации, уточни Алтън.
Турция се опълчи на присъединението на двете страни към НАТО, тъй като счита, че в тях се намират хора, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и други, които тя счита за терористи, както и заради обстоятелството, че Финландия и Швеция са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР