Главният съдия на мача Черно море - ЦСКА - Стефан

...
Главният съдия на мача Черно море - ЦСКА - Стефан
Коментари Харесай

Съдията от Черно море - ЦСКА: Не аз сбърках за отменения гол!

Главният арбитър на мача Черно море - ЦСКА - Стефан Апостолов, чието съдийство провокира много реакции след дуела, приказва пред Блиц за отсъжданията си на мача с " моряците ". Публикувам изявлението със съкращения.

Вие сте единственият футболен арбитър в границите на 44-ото Народно заседание. Какво е възприятието да си рефер в изискванията на ежедневните кавги в българския футбол?

- Предстои конгрес на Българския футболен съюз при започване на 2017 година На мен ми се коства, че всякакви хора се пробват да вършат кавги предконгресно. Другото нещо сега, е че футболните съдии ни упрекват доста в користолюбие, което не е по този начин. Мога да кажа персонално аз от мое име и подсигурявам за сътрудниците, тъй като дружно участваме на семинарите, на които участват господин Борислав Михайлов и господин Петър Петров (председател на съдийската комисия в БФС). Двамата ни споделят: " Момчета, свирете това, което виждате на терена. Никакви пристрастия и никакви подмолни работи ". Ние съблюдаваме техните заръки, обаче от време на време се получават неточности. Това са човешки неточности, неточности на растежа. Във футбола освен в България, само че и в света постоянно ще има кавги, тъй като това е най-интересната игра.

Феновете на ЦСКА Ви упрекнаха, че сте свирил преднамерено в двата мача с Лудогорец. Чиста ли е съвестта Ви?

- Естествено, че мога да го кажа - моята съвест е чиста. Мога да кажа, че моите дейности на терена в никакъв случай не са били пристрастни. Винаги съм се управлявал от духа на разпоредбите на играта. Всичко, което съм отсъдил, мисля че е вярно. Естествено, правил съм и неточности. Няма човек, който да не е допускал неточности. Но това са неточности на растежа, а не са тенденциозни.

Да се върнем на двата мача на ЦСКА с Лудогорец.

- За ЦСКА - Лудогорец самичък видяхте, че единият ми сътрудник сгреши за едно от отсъжданията си и по-късно си понесе следствията. Когато един от сътрудниците странични съдии сгреши, това не значи, че би трябвало да е отговорен основният арбитър или сътрудника и след това да има обвинявания в преднамереност. Футболният арбитър на терена е един диригент, той е шефът на стадиона в този миг. Вие също няма по какъв начин да не допускате неточности, въпреки и минимални, когато ви се постанова да взимате по 50-100 решения дневно. Така е и при нас във футболното съдийство. Нека да забележим и самите футболисти какъв брой пъти бъркат по време на мач. Ето, мога да ви дам образец за мача ЦСКА - Лудогорец, който свирих. Нападателят Каранга имаше три прелестни положения за гол, само че не съумя да ги осъществя. Защо почитателите на ЦСКА не го атакуват, че не е осъществил, а атакуват съдията?

Понесохте и доста упреци за отсъжданията ви в мача Черно море - ЦСКА. Какъв е вашият прочит на противоречивите обстановки?

- Говорим за ситуацията за засада през първото полувреме. Какво да ви кажа? Аз съм основен арбитър и взимам крайното решение, само че имам и асистенти по линиите. Преди всеки дуел вършим анализ, в това число и за това на кой къде е зоната на деяние. На асистента зоната на деяние е и когато има фаулове близо до тях, за тях линията на засадата е главен приоритет. Когато асистентът е вдигнал засада, аз съм задължен да приема неговото решение и да го отсъдя. Защото аз не съм на линията на засадата и не мога да видя дали има засада или не. Не мога да съм сигурен дали има засада. Аз мога да оказа помощ при положение, че има върната топка от бранител. Това към този момент не е в засада и аз мога да кажа на асистента - " Свали флага ". 100% имам вяра на моите сътрудници, когато ми дадат сигнал за обещано нарушаване и го удостоверявам. За това състояние не съм аз виновника, който би трябвало да винят. И мисля, че сътрудника, който е сбъркал не го е направил доста преднамерено. Познавам го доста добре, той е доста положително момче и постоянно се е старал да бъде неутрален и да отсъжда вярно. Мисля, че грешката му е човешка.

Заради мача почитатели на ЦСКА оповестиха, че ще внесат подписка до Бойко Борисов и Цветан Цветанов за отзоваването ви от Народното събрание. Как гледате на този факт?

- Този факт? За мен това е един огромен популизъм. Това е все едно на следващия ден да напиша един пост във " Facebook ", че групирам подписка да бъде отзован треньорът на тима " Х ", тъй като не ми харесва играта му. И стартирам подписка. И какво - би трябвало да отзоват този треньор ли? За мен дейностите против мен са див популизъм. По различен метод не си изяснявам това нещо.

Димитър Бербатов при приемане на дипломата си от НСА съобщи, че към този момент е подготвен за министър или друга мощна позиция в БФС. Какво смятате за изказването му?

- Когато гледах неговото изказване, мисля че той го сподели малко на подбив и с усмивка. Бербатов е доста почитан от мен футболист и човек. За мен е доста образован. И талантлив футболист. За да си талантлив футболист би трябвало да си доста образован. Мога да кажа единствено възторженостти за това, което е постигнал във футбола. Той е един представител на България пред света. Бербатов и Христо Стоичков са дали толкоз доста за популяризацията на България с техните изяви на терена, че единствено възторженостти за такива хора.

 Край на несполучливата серия на ЦСКА във Варна, победа за
Край на несполучливата серия на ЦСКА във Варна, победа за " алените " против Черно море!

Мистериозно анулиран гол на " армейците " през първото полувреме
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР