Главният равин на Москва в изгнание предупреди евреите, че трябва

...
Главният равин на Москва в изгнание предупреди евреите, че трябва
Коментари Харесай

Бившият главен равин на Москва към евреите: Бягайте, докато можете!

Главният равин на Москва в заточение предизвести евреите, че би трябвало да изоставен Русия, до момента в който към момента могат, преди да се трансфорат в изкупителни жертви за компликациите, породени от войната в Украйна , оповестява в. " Гардиън ".

" Ако погледнем обратно към съветската история, постоянно когато политическата система е била в заплаха, сте виждали по какъв начин държавното управление се пробва да пренасочи гнева и недоволството на масите към еврейската общественост ", съобщи Пинкас Голдшмид. " Видяхме това в царско време и в края на сталинския режим. Виждаме възходящ антисемитизъм, до момента в който Русия се връща към нов тип Съветски съюз и малко по малко Желязната завеса се спуска още веднъж. Ето за какво имам вяра, че най-хубавият вид за съветските евреи е да изоставен страната ", уточни той.

Голдшмид напусна поста си и Русия през юли, откакто отхвърли да поддържа съветската инвазия в Украйна.

" Върху водачите на общността беше оказан напън да поддържат войната и аз отхвърлих да го направя. Подадох оставка, тъй като да продължа като основен равин на Москва би било проблем за общността заради репресивните ограничения, подхванати против дисидентите ", изясни той.

През последните 100 години съветските евреи емигрират всеобщо, първо в Европа и Америка, а неотдавна и в Израел. Според преброяването от 1926 година в тогавашния Съюз на съветските социалистически републики е имало 2 672 000 евреи, 59% от които в Украйна. Днес едвам към 165 000 евреи са останали в Руската федерация от общо 145 милиона население.
 Лавров сподели, че
Лавров сподели, че " Хитлер имал еврейски корени ", Израел се възмути

Германия също осъди думите му

Голдшмид съобщи, че има вяра, че от началото на войната сред 25% и 30% от тези, които са останали, са напуснали или са възнамерявали да го създадат, макар че в този момент има малко полети от Москва и цената на полета до Тел Авив е скочила четворно до към 2000 $.

През юли съветското държавно управление закри съветския клон на Еврейската организация - организация с нестопанска цел, която предизвиква имиграцията в Израел.

Като цяло се счита, че към 200 000 руснаци са избягали от страната , като този развой се форсира, когато през септември беше оповестена военна готовност.

Има част от съветското общество, наречена creacle - креативната класа на бизнес и културни водачи, интелектуалци и актьори, и мисля, че може да се каже, че г олям % от тези хора са напуснали Русия, което ще бъде пагубно за съветското общество, предизвести Голдшмид.

По негови думи огромна част от еврейската общественост в Украйна също е напуснала и в този момент тези евреи са бежанци в Германия, Австрия и Румъния.
 И Израел желае да е хазаин на среща Путин - Зеленски
И Израел желае да е хазаин на среща Путин - Зеленски

Йерусалим би смятал това за " огромна чест "

Украйна има дълга история на антисемитизъм от погромите в края на 19 век до подпомагането на нацистките кланета по време на Втората международна война. Най-известният от тези случаи е в Киев през 1941 година

Като се има поради тази история, Голдшмид съобщи, че е удивително, че Володимир Зеленски, който не криеше своя еврейски генезис, беше определен за президент на Украйна с над 70% от гласовете.

Този факт направи безсмислено изказванието на Владимир Путин, че Украйна се ръководи от неонацисти , уточни равинът. " Покажете ми друга страна, която е в хватката на нацистите, където еврейската общественост процъфтява ".

" Не знам обаче какъв брой евреин се усеща президентът Зеленски. Той, с цел да помоли Израел за помощ ", добави той.

Голдшмид също по този начин означи, че до момента в който евреите в Русия са изправени пред нестабилно бъдеще, антисемитизмът е във напредък в от дълго време е считаните за еврейско леговище Съединени щати.
 Путин се извини на израелския министър председател за
Путин се извини на израелския министър председател за " хитлеристките " съпоставения на Лавров

Отношенията сред двете страни се обтегнаха преди дни след изявлението

През 2018 година въоръжен мъж умъртви 11 богомолци в синагога в Питсбърг. Миналата година Лигата за битка с клеветата записва рекордните 2717 антисемитски случая в Съединени американски щати, вариращи от нахлуване и тормоз до вандализъм.

" В продължение на доста години евреите в Съединени американски щати имаха вяра, че това е изключение, че каквото и да се случи в Европа и други страни, в никакъв случай не може да се случи там ", съобщи Голдшмид. " Но през последните три години там имаше повече офанзиви против евреи, в сравнение с в Европа ".

" Това, което се трансформира, е, че политическата система е доста по-поляризирана, само че също по този начин дискурсът е преобърнат от обществените медии. Поляризацията, която виждаме, направи антисемитизма доста по-приемлив ", изясни равинът.

По-рано този месец кметовете на 53 града в 23 страни се срещнаха в Атина, с цел да обсъдят по какъв начин да се борят с повишаването на антисемитизма в международен мащаб.

Трябва да спрем тези сили, които се пробват да унищожат Европа от вътрешната страна, съобщи равинът.

" В началото, когато имаше офанзиви против еврейски учебни заведения, като това в Тулуза, хората смятаха, че това е еврейски проблем. Но след нападението в Ница и на Коледния базар в Берлин, Европа разбра, че това е европейски, а не еврейски проблем. Това е, което тези кметове би трябвало да схванат ", настоя той.
 Руската експанзия в Украйна разсънва мъчителни мемоари измежду оживели в Холокоста
Руската експанзия в Украйна разсънва мъчителни мемоари измежду оживели в Холокоста

Според тях Путин лъже и " си играе с възприятията на руснаците, които в действителност презират нацистите "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР