Главният равин на Москва Пинхас Голдшмит е напуснал Русия, след

...
Главният равин на Москва Пинхас Голдшмит е напуснал Русия, след
Коментари Харесай

Главният равин на Москва напусна Русия след натиск да подкрепи войната в Украйна -

Главният равин на Москва Пинхас Голдшмит е напуснал Русия, откакто управляващите желаеха да поддържа обществено в Украйна. Това оповестява " Медиазона " с позоваване на снахата на равина, журналистката Авитал Чижик-Голдшмит.

Според снахата Голдшмид, дружно със брачната половинка си Дара, е отлетял първо за Унгария, с цел да събира средства в помощ на украинските бежанци, а по-късно фамилията е отпътувало за Израел, защото бащата на равина е влезнал в болница в Йерусалим.

Can finally share that my in-laws, Moscow Chief Rabbi & Rebbetzin Dara Goldschmidt, have been put under pressure by authorities to publicly support the `special operation` in Ukraine — and refused.
— Avital Chizhik-Goldschmidt (@avitalrachel)
Чижик-Голдшмит разгласява фотография на френски вестник, в която се споделя, че Голдшмит е напуснал Русия при започване на май. На поста основен равин на Москва е бил заменен от Давид Юшуваев.

Авитал Чижик-Голдшмит прибавя, че сега, в който са отказали да поддържат войната в Украйна Голдшмит и брачната половинка му са били сложени „ в заточение от общността, в която са обичали, строили и отглеждали децата си повече от 33 години ".

Междувременно благодарение на основните равини на Израел съветските равини са преизбрали във вторГолдшмит на поста, който заемаше повече от 30 години.

В началото на май сред Русия и Израел избухна " антисемитски " скандал, в който основно настоящо лице стана съветският външен министър Сергей Лавров. Всичко стартира от изявление на съветския посланик пред италианската телевизионна компания Mediaset, в което главата на съветското Министерство на външните работи - сподели, че „ Хитлер е имал и еврейска кръв “, а „ най-пламенните антисемити, като предписание, са евреи “.

Израелският външен министър Яир Лапид реагира остро със заявление, че думите на Лавров са " непростими, възмутителни и груба историческа неточност " и добави, че Израел чака опрощение от Лавров. Шефът на съветското външно министерство обаче не се извини: вместо това неговото ведомство упрекна Израел, че поддържа " нацисти " в Украйна.

Главният равин на Русия Берл Лазар също назова шокиращи думите на съветския външен министър Сергей Лавров и също изиска опрощение. Лавров по този начин и не се извини, вместо него извинения сервира Путин.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР