Главният равин на Ерусалим призова евреите да не целуват Стената

...
Главният равин на Ерусалим призова евреите да не целуват Стената
Коментари Харесай

Коронавирусът по света: Щатът Ню Джърси въведе полицейски час

Главният равин на Ерусалим прикани евреите да не целуват Стената на рева, за се избегне риска от разпространение на вируса. 17:33Брюксел предложи 30-дневна възбрана за влизане на чужденциЕврокомисията предлага 30-дневна възбрана чужденци да влизат в Европейския съюз. Инициативата на Еврокомисията би трябвало да бъде утвърдена от Европейския съвет - държавните управления на ЕС-27. На взаимна конференция по мотива Фон дер Лайен и ръководителят на Съвета Шарл Мишел разясниха, че към този момент са обсъждали този въпрос и чакат формалното утвърждение на следващия ден.

17:06Във връзка с разпространяването на заболяването COVID-19 в международен мащаб и оповестената от Световната здравна организация пандемия Министерството на външните работи тази заран направи преоценка и поправя равнищата на риск за редица страни. Актуалните равнища на риск са:

Ниво 5 : Китай, Иран;

Ниво 4 : Германия, Франция, Италия, Испания, Република Корея, Северна Корея (КНДР), Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка;

Ниво 3 : Съединени американски щати, Япония, Швейцария, Норвегия, Дания, Швеция, Нидерландия, Белгия, Австрия.

Ниво 2 : Сърбия, Румъния, Малайзия, Катар, Австралия, Канада, Гърция, Чехия, Финландия, Португалия, Сингапур, Словения, Естония, Исландия, Ирландия, Полша.

За следващ път призоваваме българските жители да не пътуват отвън или към България, да анулират към този момент планувани пътувания и да съблюдават напътствията на институциите у нас и в чужбина, да бъдат виновни към себе си, околните си и обществото, написа институцията.16:59Принудителната карантина слага нашите стопански системи в обстановка, сравнима с война, съобщи през днешния ден ръководителят на Еврогрупата Мариу Сентену, представен от " Франс прес ". Той сподели това малко преди видеоконферентно съвещание на 27-мината министри на финансите от Европейски Съюз, отдадено на ковид.

" Знаем, че вирусът не е достигнал пик. Не би трябвало да си затваряме очите ", предизвести Сентену, който оглавява групата на финансовите министри от 19-членната еврозона.16:56Египет стопира всички полетиОт 19 март (четвъртък) до 31 март се стопират всички интернационалните полети от и до Египет, като това се отнася в това число и за чартърните полети. Мярката стартира да се ползва от 12.00 ч. на 19 март, заяви Министерство на външните работи.
При нужда от подпомагане:

Телефони на посолството ни в Египет: 202 273 63 025; 202 273 66 077. Дежурен телефон в извънработно време: 20 12 231 71 991.

Ситуационният център на Министерство на външните работи в София: 359 2 948 24 04; 359 2 971 38 56; 359 2 948 30 52; 359 2 948 2552; 359 2 948 20 85 и на имейл адрес [email protected]:11Москва забрани огромните събиранияВластите в Москва вкараха възбрана за всеобщите събирания, която влиза в действие от през днешния ден до 10 април, поради разпространяването на ковид. Това се споделя в известие на уеб страницата на кмета Сергей Собянин часове откакто броят на инфектираните в страната скочи с 50% по отношение на предходния ден.

Става дума за културни, спортни, развлекателни и просветителни действия, само че са наранени и събития навън, в които не може да има повече от 50 души. Това поставя завършек на проектите за всевъзможни демонстрации, обсъждани от опозицията в последните дни.16:11Американският колос Johnson & Johnson заяви в понеделник, че не разполага с доказателства, че Prezista - неговият препарат против HIV, оказва какъвто и да е резултат върху страдащите от последствията от ковид.

Знаем, че се тества сходно лекуване и използването се основава на непубликувани клинични данни на инфектирани със SARS, който доста наподобява на COVID-19, споделят от хирмата. Но няма оповестени изследвания за резултат от darunavir (друго комерсиално име на продукта) върху ковид.16:11Големите вериги супермаркети във Англия приготвят проекти за работа при фрапантно понижен от пандемията личен състав. Те плануват затваряне на кафенета и сладкарници към комплексите, редуциране броя на касите и на зареждането на избрани елементи от магазините, твърди " Ройтерс " в извънредно известие. Tesco, Sainsbury`s, Asda и Morrisons и сега изпитват усложнения поради паническото извършване на покупки, само че се приготвят за седмици на вероятно затваряне на учебни заведения, поради което доста чиновници ще би трябвало да се грижат за децата си вкъщи.15:36Каталуня изиска цялостна блокадаУправляващите в Каталуня желаеха от централния кабинет в Мадрид региона да бъде сложена под цялостна обсада и да е допустимо единствено напредването за храни, медикаменти и незабавни случаи или по медицински аргументи, написа основаното в Барселона издание " Ла вангуардия ".

Във видеоконферентен диалог с Мадрид каталунският министър председател Ким Тора изиска от премиера Педро Санчес да не се лимитира до изключителното състояние, оповестено в събота, най-малко за територията на Каталуня, а напредването на популацията да бъде лимитирано изцяло поради възходящия брой инфектирани (930 през днешния ден при 120 на 10 март).

Междувременно самият Тора разгласи, че е инфектиран с ковид.15:24Авиосекторът е пред колапсАвиокомпания Austrian Airlines заяви през днешния ден, че от сряда през нощта краткотрайно стопира всички полети поради интернационалните ограничавания, наложени поради пандемията от ковид. Засега проектите са това да продължи до 28 март, изясняват от компанията, която се управлява от немската Lufthansa.

Популярната в Европа нискоразходна " Райънеър " (Ryanair) стопира 80% от полетите си за април и май и добавя, че не изключва " изцяло да приземим флотилията си " поради рецесията в бранша. Ефектът от анулация на голям % от полетите се чака да бъде усетен в идващите 7-10 дни. Изпълнителният шеф Майкъл О`Лиъри сподели, че компанията е постоянна, просто ще понижи разноските и е съответно готова да възвърне полети, откакто европейските държавни управления анулират възбраните.

Aвиосекторът е пред колапс, предизвестяват специалисти. Повече четете тук. 15:11Турция стопира всеобщите молебствия в джамиите поради ковид, заяви представител на дирекцията по вероизповеданията, известна със съкращението си Дианет. Джамиите ще одобряват богомолци, пристигнали да се помолят, само че не и като част от всеобщи ритуали.15:03Случаите в Русия се усилиха с над 50%, гласуването за конституцията може да се отложиОт 60 на 93 се усилиха случаите на ковид в Русия към 16 март, заяви вицепремиерът Татяна Голикова, представена от " Интерфакс ". Москва, Санкт Петербург и прилежащите области са в положение на " нараснала подготвеност ". По-рано Русия затвори границата си с Беларус (от общо 14 остават отворени единствено тези с Финландия и Азербайджан), спрени са въздушните връзки с редица страни.

Радио " Свобода " и онлайн изданието " Знак " писаха, че това може да отсрочи допитването за противоречивите конституционни промени, другояче планувано за 22 март, за лятото или есента. Тази концепция се преглежда съществено в Кремъл, като изброените и други издания представен събеседници в президентската администрация.15:02Великобритания прибира туриститеВеликобритания поставя незабавни старания да прибере 30 хиляди английски туристи от ски курорти във Франция, съобщи " Гардиън ". Френските планински курорти затвориха в среднощ в събота, часове откакто десетки хиляди скиори дойдоха за годишната си почивка в снега.

Имаше информация за безпорядък и комплициране в Алпите, а източник съобщи, че локалната полиция е поела в личните си ръце известието на френското държавно управление и обикаля хотели и заведения за хранене, предупреждавайки изолираните британци да се приберат удома незабавно. Френският министър председател Едуар Филип разгласи в 20.00 часа в събота, че страната би трябвало да затвори всички места, които не са от значително значение, изключително кафенета, заведения за хранене, кина, нощни клубове и магазини от среднощ.14:53Заради ковид Страната на баските в Испания реши да отсрочи районните избори, които трябваше да се проведат на 5 април, сподели представител на локалното държавно управление, представен от " Ройтерс ".

Основните политически партии в района се съгласиха с локалния водач да дефинират нов график за провеждането на изборите, откакто настоящето изключително състояние бъде вдигнато, съобщи испанският вестник ABC. Страната на баските е на второ място измежду испанските провинции измежду испанските провинции по брой на инфектираните с ковид.14:31Гърция разгласи в понеделник, че ще затвори всички магазини, като се изключи супермаркети, аптеки, банки, бензиностанции и услуги за доставка на храна и всички, идващи в страната от чужбина ще подлежат на двуседмична карантина, съобщи " Ройтерс ".

Гърция към този момент анулира всеобщите събирания и затвори питейни заведения, заведения за хранене, детски площадки и спортни зали. Досега в страната има 331 доказани случая на болест и четири смъртни случая поради ковид. Здравните управляващи чакат броят на инфектираните да се усили.

Карантината от 14 дни ще се ползва за всички, влизащи в страната, без значение от тяхната народност, сподели държавен представител. Затварянето нан магазини ще стартира от сряда.14:22Унгария ще затвори границите си, ще отсрочи културни и спортни събития и ще предприеме фискални и валутни стъпки в опит да спре разпространяването на ковид, съобщи министър председателят Виктор Орбан, представен от " Ройтерс ".
Той разгласи пред Народното събрание, че унгарците, връщащи се удома, ще могат да преминат през границата, само че границите ще бъдат затворени за пътуващите чужденци.

Орбан също така сподели, че всички магазини ще бъдат затворени, като се изключи питателните и аптеките, помоли хората на възраст над 70 години да си останат у дома и сподели, че всички събития се анулират, с изключение на фамилните събирания. Ресторантите би трябвало да затварят в три часа следобяд. " Животът в идващите седмици няма да е това, което беше ", сподели Орбан, като предизвести за идна дълга борба и не изключи вероятността за всеобща безработица. " Цялата стопанска система ще бъда затруднена, само че не (всички сектори) по едно и също време ", добави министър председателят.
По думите му държавното управление работи за бърз отговор за подкрепяне на туризма, заведенията за хранене и услугите.14:14Румъния вкара нови карантинни ограничения. Няма затворени контролно-пропусквателни пунктове на границата сред България и Турция. В Сърбия още важи възбраната за влизане на непознати жители (включително българи), идващи от 12 страни с ковид. Това са настоящите данни, публикувани от Министерството на външните работи за рестриктивните мерки в напредването.13:41Северна Македония може да отсрочи изборитеЛидерите на двете съществени политически сили в Северна Македония, социалдемократът и някогашен министър председател Зоран Заев и консерваторът Християн Мицкоски, желаят отсрочване на изборите на изборите, планувани за 12 април, предадоха македонски издания.

Заев и партията му СДСМ насочиха апела преди няколко часа поради случаите на ковид в страната. На конференция Заев сподели, че решението за отсрочване е взето нощес, отправено е и на днешния Съвет за национална сигурност " в интервал, когато Северна Македония, районът, Европа и светът се пазят от най-голямото здравно предизвикателство в новата международна история " и е " повече от ясно, че изискванията не разрешават обикновено осъществяване на избори. " Освен това не трябва Северна Македония да става нов Китай или Иран.

Във " Facebook " Мицкоски съобщи, че в случай че пикът на рецесията е през април, изборите ще съвпаднат с нея, доста хора ще имат персонален контакт между тях и по-добре да бъде избегната обстановката. За задачата персонална среща с президента Стево Пендаровски би трябвало да докара до отсрочване на вота (в миг, когато Народното събрание е разхлабен, а в Скопие работи служебно правителство). Пендаровски към този момент е казвал, че светът няма да свърши, в случай че това се случи.13:25Почти 1200 са заболелите в Испания за малко над половин денПоследните данни от испанските управляващи сочат, че инфектираните от нощес са 8744 души, при 7753 случая в неделя вечерта. Смъртните случаи са 297, а последните данни бяха за 288.

В Иран - в чиято меродавност на данните се съмнява и Световната здравна организация - са регистрирани 129 нови смъртни случая и 1053 инфектирани за последните 24 часа. Това прави общия брой умряли 853, а инфектираните - 14 991.13:07Германия разхлаби разпоредбите за оповестяване на неплатежоспособност, като краткотрайно анулира предписание, задължаващо фирмите да разгласят неплатежоспособност три седмици откакто не съумеят да покрият отговорностите си. Това е опит да се понижи тежестта, която изпитват компаните поради ковид.

" Искаме да избегнем потребността компании да би трябвало да афишират неплатежоспособност, тъй като държавната помощ не идва в точния момент, " сподели правосъдният министър Кристине Ламбрехт, представена от " Ройтерс ". " Обичайното триседмично закъснение се счита за прекомерно късо за такива случаи. " 12:34Германската туристическа компания ТУИ (TUI), международен водач в туризма, разгласи през днешния ден, че приключва по-голямата част от туристическата си активност поради разпространяването на ковид и изиска помощи от държавното управление, съобщи " Франс прес ", цитира от Българска телеграфна агенция. Тази мярка визира главно пакетните пътувания с чартърни полети, хотелско настаняване и круизи, посочи в официално съобщение групата със 70 000 чиновници по света.

Предприетата стъпка е разследване от решения на редица страни да лимитират пътуванията, с цел да се опитат да спрат разпространяването на епидемията. ТУИ, която работи в към 100 страни, ще приложи драконовски ограничения за понижаване на разноските, с цел да се оправи с упования спад в оборота.

Решихме да желаяме заеми, обезпечени от държавното управление, до момента в който се върнем към естествена активност, акцентира компанията. 12:33Рецесия в Европейски Съюз тази годинаЕвропейският съюз ще премине през криза тази година поради последствията върху стопанската система от ковид, съобщи през днешния ден европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон, представен от международните организации. Това постанова " икономическа война " с вируса.

Подробности четете тук.11:04Битката за имунизациите се ожесточаваБерлин пробва да спре опитите на Вашингтон да убеди немска компания, разработваща ваксина против ковид, да реалокира проучванията си в Съединени американски щати. Повече четете тук.11:00Още неприятни вести за тържищата в ЕвропаГерманският борсов показател " Дакс " се срина под 9000 пункта до 8715 пункта с 5.6% спрямо петък. Това е най-лошият резултат от февруари 2016 година и " не се вижда краят " на рухването, отбелязва " Франкфуртер алгемайне цайтунг ".

Испанският " Ибекс " също спадна с 8.5%, частично поради удара по International Airlines Group - записания в Мадрид конгломерат, формиран през 2011 година от сливането на националните превозвачи " Иберия " и " Бритиш еъруейз ". Втората най-голяма група в авиацията е измежду многото самолетни компании, наранени от рестриктивните мерки и срутва в пътуванията поради ковид.

За тържищата в Съединени американски щати след американските ограничения за справяне с икономическите последствия от вируса четете тук. 10:45Не е изключено изборите в Северна Македония да се отложатСветът няма да свърши, в случай че изборите в Северна Македония не се състоят на 12 април, както е планувано, поради ковид, съобщи президентът Стево Пендаровски.

Коментарите му преди съвещанието на Съвета за национална сигурност по обяд (13 ч. българско време) следват спор по въпроса и искане на някои институции, партии и специалисти. Кампанията на процедура спря, събитията от нея са анулирани до 22 март, откакто за последните 10 дни има най-малко 19 случая на вируса.

Отлагането би било едвам с месец или два. Досега единствено Израел е провеждал национални избори, откогато стартира епидемията.

 Стево Пендаровски
© Associated Press

Стево Пендаровски
10:35Извънредното състояние в Испания няма да е единствено 2 седмициДвете седмици изключително състояние в Испания може и да не са задоволителни, с цел да " завоюва борбата " с ковид, съобщи министърът на превоза Хосе Луис Абалос, представен от " Ла вангуардия ".

Абалос увери, че оповестеното от Мадрид изключително състояние ще продължи по-дълго от плануваните по закон 15 дни. В изявление за публичното радио, представено от " Еуропа прес ", той сподели, че ще се търсят способи да се " удължи ситуацията ", при което жителите се задължават да стоят у дома. " Очевидно е, че нямаме открит календар. " 10:18Руската граница ще може да се минава единствено от две държавиРусия стопира напредването на хора през границата с Беларус, заяви министър председателят Михаил Мишустин. Граничният надзор сред двете страни в действителност отсъстваше до момента, само че данни, които съгласно РБК са частичнr, сочат, че над 440 хиляди поданици на Беларус са посетили Русия предходната година.

Вчера случаите на ковид в Русия се усилиха до съвсем 60 души, в Беларус сега те са 27. От 14 страни, с които граничи най-голямата страна в света, границите единствено с 2 остават отворени сега - Финландия и Азербайджан.10:15ЕС забрани износа на здравно оборудванеЕвропейският съюз лимитира износа на защитно здравно съоръжение, с цел да подсигурява личните си потребности на фона на разпространяването на новия ковид, съобщи " Франс прес ", като се базира на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Повече четете тук.10:14Трите страни в Европейския съюз с максимален брой инфектирани от ковид означиха деня с най-вече случаи на умряли от него. Това се случи и най-голямата стопанска система отвън Европейски Съюз, Англия, въпреки болните там да са по-малко.

Общо 368 бяха умрелите през вчерашния ден в Италия, 97 - в Испания и 29 - във Франция. Така общият брой жертви в тези страни доближи надлежно 1808, 288 и 120 души. Във Англия имаше 14 нови смъртни случая и те станаха общо 35.

Сериозен скок в броя на инфектираните в това време имаше и в други страни - единствено за 24 часа в Швейцария броят набъбна с 800 души до 2200.

Повече за инфектираните и жертвите в Европа и останалата част от света четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (550)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР