Главният прокурор внесе в Народното събрание искания за снемане на

...
Главният прокурор внесе в Народното събрание искания за снемане на
Коментари Харесай

Цацаров поиска имунитета на Йончева, Марешки и още 4-ма депутати

Главният прокурор внесе в Народното събрание претенции за снемане на имунитета на шестима депутати, оповестиха от прокуратурата. Това са Елена Йончева и Георги Михайлов от Българска социалистическа партия, Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от " Воля " и Борис Кърчев от ГЕРБ.

Исканията касаят позволение за възбуждане на наказателно произвеждане.

От известието на прокуратурата излиза наяве, че Елена Йончева се проверява за пране на пари в изключително огромни размери.

" След постъпил сигнал от народни представители и след осъществена инспекция в Специализираната прокуратура е формирано досъдебно произвеждане за за осъществени финансови интервенции с парични средства, присвоени от " КТБ “ АД /в несъстоятелност/, и са прикривани посредством офшорна компания – " Далий Трейдинг Лимитид “, действителните права върху парични средства на " КТБ “ АД /в несъстоятелност/ в изключително огромни размери, за които се знае или допуска, че са добити посредством закононарушение по член 203 Наказателен кодекс и казусът е изключително тежък ", се споделя в известието.

Спрямо Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от " Воля " по досъдебно произвеждане, почнало в Оперативна програма – Варна, са повдигнати и предявени обвинявания за изнудване.

По предявено предно искане на основния прокурор всеки от тримата народни представители е изразил писменото си единодушие за снемане на имунитет. " Понастоящем делото е признато по подготвеност от Специализираната прокуратура, като наблюдаващият прокурор, с оглед събраните доказателства, е приел, че са налице учредения за привличане към наказателна отговорност на Марешки, Тодорова и Христов и за закононарушение по член 321 алинея 6 Наказателен кодекс (сговаряне на осъществяване на закононарушения, посредством които се цели да се набави имотна облага), допълват от прокуратурата.

 Даденото към този момент единодушие от народните представители не включва и обвиняването за това закононарушение и е належащо наново сезиране на Народното събрание.

" Обвиненията касаят активност на Веселин Марешки като съучастник и шеф на " Фармнет “ ООД – Варна, а на Кръстина Таскова и Пламен Христов като районни мениджъри, обвързвана с отправени закани за увреждане на имуществото към притежатели на аптеки, за те да бъдат принудени да поемат имуществени отговорности – да закупуват медикаменти и лекарствени средства единствено от " Фармнет “ ООД, при неизгодни за тях услови – по-високи цени по отношение на другите снабдители ", акцентират още от държавното обвиняване.

Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Михайлов се проверява за умишлена занемареност и подписване на неизгодни контракти, до момента в който е бил шеф на Специализираната болница за интензивно лекуване на хематологични заболявания  - София.

В СГП са постъпили материали от осъществена инспекция от отдел " Икономическа полиция “ на Столична дирекция на вътрешните работи с предложение за формиране на досъдебно произвеждане. От тях, както и от приложените контракти за доставка на лекарства и консумативи, е видно, че към 31.05.2018 година отговорностите на болничното заведение към всички снабдители са в общ размер на 24 359 808 лева

За интервала 07.05.2015 година – 19.04.2017 година шеф на болничното заведение и шеф на комерсиалното сдружение е бил Георги Михайлов, като в това качество той е сключил преобладаващата част от договорите, последица от които е посоченото финансово положение на лечебното заведение, показват от държавното обвиняване.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР