Главният прокурор веднага след взрива заяви, че го е страх

...
Главният прокурор веднага след взрива заяви, че го е страх
Коментари Харесай

Проф. Радулов: Опитаха се да героизират Гешев, но нещата станаха още по-зле за него. Може пък да е инсценировка, всичко е възможно

Главният прокурор незабавно след гърмежа съобщи, че го е боязън за децата му. Така го направи това заявление, че хората останаха с усещането, че той е пътувал със фамилията си в оня ден. 

Това разяснява пред Нова тв проф. Николай Радулов за абсурда, който се развихри сред Иван Гешев и Борислав Сарафов, откакто стана ясно, че фамилията на основния прокурор не е бил в колата по времето на случая.

Всъщност Сарафов е бил подмамен от това, което е споделил основния прокурор и несъмнено е решил да сложи един акцент какъв брой са рискови терористичните актове - че жертви могат да бъдат освен задачите, а е техните фамилии, и други хора. Това е една отпратка към Фалконе, при който при гърмежа умира и той, и фамилията му. Това е опит да се героизира Гешев с оглед, че публиката стартира да мисли по специфичен метод за случая. Но това е зле, тъй като започнаха да излизат една след друга детайлностите към случая с Гешев, които са противоречащи на концепцията, че е станал акт против държавността, разяснява той.



Целият този случай заради особената социална настройка сега е неточност в връзката. Най-вероятно и въпросния израелски специалист е част от цялата тази информационна неточност, коментира доц. Милен Иванов.

Как е заведен този човек на мястото на гърмежа, ние на знаем. Но не става по този начин - каца със самолета и го водят на мястото, с цел да проверява. Той не е част от следствието и не може посредством него да се изяснява каквото и да е за случая, добави Иванов. 

Той не може да има достъп до мястото съгласно процесуалните правила. То си има ред за тази работа, уточни Иванов. 

При всички положения, с цел да се появи подобен ексепрт на мястото на престъплението законно, има процедури преди този момент. Трябва да има искане за правна помощ. Очивдно той не е бил в България поради случая. Той беше показан като специалист по атнитероризъм, което е всекидневно за израелците. Така че до момента в който не знаем кой този специалист и с какво е прочут, ние не можем да сме сигурни в това, което ни внуши основния прокурор или противоположното, само че в последна сметка неговото появяване и осветление нямаше позитивен резултат. Искаха да ни внушат, че щом даже израелски специалист споделя какъв брой мощен е бил гърмежа, значи в действителност нещата са доста страшни. Всъщност този специалист е погледнал отдалеко и не е ясно какво е споделил, тъй като всичко което знаем за неговото мнение е препредадено от други хора, в случай че изобщо е споделил нещо, уточни проф. Радулов. 

Истинският специалист няма незабавно да споделя мнението си, да дава оценки и да показва какъв брой кг тротил е имало във гърмежа. Всеки специалист ще изчака експертизата, добави той.

Това, което ме тормози, че още в самото начало след гърмежа, се изкара една от версиите като централна и сякаш в този момент се работи единствено по нея. А вероятните версии са доста, включая и тази, че това е гърмеж, който си е уредил основния прокурор. Възможно е механизма на такова споразумяване да не е директен. Например някой да е уверен, че Гешев желае тъкмо това, внушил го е на някой от безбройните предпазени очевидци и някой се е съгласил на тази мечешка услуга, разяснява професорът. 

Всяка версия има право на битие до момента в който не се изяснят всички отговори, само че версията за инсценировката съгласно мен е на последно място, разяснява доцент Иванов. 

Личното ми подозрение е, че няма да се стигне до позволение на този проблем - по какъв начин се е случило, кой го е направил, по какъв начин е избухнал гърмежа. Много бомбастично беше избран случая като удар против държавността. Защо да е против държавността, а не против личността. Има доста разочаровани хора, хора, които изгубиха парите си в КТБ, има делото Жоси, където до средата не се стигна, най-различни са версиите. Но ние не сме сигурни, че тези версии, които не се харесват на основния прокурор, ще бъдат обективно разследвани, разяснява Радулов. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР