Главният прокурор Сотир Цацаров участва в 50-то юбилейно пленарно заседание

...
Главният прокурор Сотир Цацаров участва в 50-то юбилейно пленарно заседание
Коментари Харесай

Сотир Цацаров участва в 50-то юбилейно заседание на Европейската съдебна мрежа

Главният прокурор Сотир Цацаров взе участие в 50-то юбилейно пленарно съвещание на Европейската правосъдна мрежа /ЕСМ/, което се организира на 28 и 29 юни в границите на българското европредседателство в София, оповестиха от държавното обвиняване. На форума участва и министърът на правораздаването госпожа Цецка Цачева, госпожа Ася Петрова – заместител на основния прокурор при Върховна административна прокуратура и господин Боян Магдалинчев – представляващ Висш съдебен съвет. През 2018 година се навършват 20 години от основаването на мрежата.

Модератор на събитието бе господин Цветомир Йосифов, завеждащ отдел „ Международен “ във Върховната касационна прокуратура.

Сотир Цацаров поздрави с добре пристигнали стотиците участници и акцентира приноса на така наречен контактни точки /определените лица за контакт във всяка държава-членка на ЕС/ за развиването на интернационалното правно съдействие по наказателни каузи. Техният брой е над 400 в и отвън рамките на Европейския съюз. Главният прокурор посочи и най-голямото преимущество на ЕСМ – хоризонталната й децентрализирана конструкция, съчетана с професионализма на изпълняващите функционалностите на контактни точки, което е по едно и също време и залог за бъдещото сполучливо развиване в противопоставяне на престъпността.

ЕСМ е учредена на 29.06.1998 година по силата на Съвместно деяние JOINT ACTION №98/428 на Съвета по правораздаване и вътрешни работи. Целта на нейното основаване е възстановяване на съдействието сред страните – членки на Европейски Съюз по наказателноправни въпроси за задачите на битката против проведената престъпност, корупцията, трафика на опиати и тероризма. Тя се състои от точки за контакт от държавите-членки, както и от Европейската комисия. Националните точки за контакт се дефинират от всяка държава-членка всред централните органи, отговарящи за интернационалното правосъдно съдействие, правосъдните органи и други способени органи със специфична отговорност в региона на интернационалното правосъдно съдействие.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР