Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с временно управляващия посолството

...
Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с временно управляващия посолството
Коментари Харесай

Цацаров: Липсват убедителни доказателства, че Полфрийман се е поправил

Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с краткотрайно ръководещия посолството на Австралия Джон Филип. Срещата се организира по молба на австралийския посланик, предадена посредством българското Министерство на външните работи.

Тя е в границите на стратегия с поискани срещи по време на визитата на господин Филип в София /посолството на Австралия е със седалище в Атина/. В срещата участваха още Джанин Маклейн, консулски чиновник в посолството, и Цветомир Йосифов, завеждащ интернационалния отдел на Върховната касационна прокуратура.

Тема на диалога, по молба на Джон Филип, бе инициираното от основния прокурор произвеждане пред Върховния касационен съд по искане за обновяване, във връзка решението на състав на Апелативен съд София за условно предварително освобождение на наказания австралийски жител Джок Полфрийман. Главният прокурор изрази позицията, че това решение е постановено от противозаконен състав, като за двама от съдиите са съществували безспорни учредения за отказ.

Сотир Цацаров акцентира, че при тези условия настояването е отправено до съда без да се въздейства от това, дали наказаното лице е непознат жител. Подчерта също, че Джок Полфрийман е наказан за тежко закононарушение срещу личността, липсват безапелационни доказателства за поправянето му при изтърпяване на наказването отнемане от независимост в Затвора в София и не е изплатил даже минимална част от компенсацията, присъдено на потърпевшите. Тези условия са стимулирали основния прокурор да откаже трансфер в Австралия на наказания Полфрийман, като и понастоящем те остават непроменени. Отхвърлени бяха всевъзможни подозрения за политическо въздействие в дейностите на държавното обвиняване, като бе категорично очебийно, че те са съгласно законовите пълномощия на прокуратурата, в отбрана на публичния интерес и на правата на потърпевшите. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР