Главният прокурор Сотир Цацаров иска практически решения в сферата на

...
Главният прокурор Сотир Цацаров иска практически решения в сферата на
Коментари Харесай

Хиляди кибератаки дневно се сипят върху банките у нас

Главният прокурор Сотир Цацаров желае на практика решения в областта на киберсигурността. За това той настоя на конференция по тематиката, проведена от КРИБ.

Компютърната информация е стока, която се предлага на черния пазар, разясни той. Тя може да бъде употребена за дестабилизиране на държавната система, за основаване на суматоха измежду популацията, съобщи Цацаров. Тази информация, по думите му, може да се употребява и за кражба на комерсиална загадка и за изнудване. Той желае изменение на законите в сферата.

Поне в три насоки обвинител номер едно вижда потребност от промени в закона. Цацаров желае нови сформира на закононарушение за потребление на комерсиална информация, добита по незаконен метод.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев на собствен ред уточни, че страната досега е подценявала казуса с киберзащитата.

Няколко хиляди офанзиви дневно се ползват към банките и търговски сдружения, стана ясно от думите му. Преди секторът е нападнат единствено с по няколко офанзиви на ден. Мерките, които би трябвало да се вземат в незабавен порядък, са законодателни, посочи Гешев. Според него са ни нужни и експерти, които да могат да реагират при хакерски атаки.

Вицепремиерът Марияна Николова, на която бе поверена киберсигурността, разяснява на собствен ред, че глобите за киберпрестъпленията в настоящия Наказателен кодекс са занижени. Тя инициира в незабавен порядък срещи за законови промени.

Силовият министър Младен Маринов е удовлетворен, че бързо се е стигнало да откриване на причинителя на източването въз основата с данни на Национална агенция за приходите през лятото. Иначе и той призна, че казусът е сериозен.

Киберзащитата е толкоз значима, колкото и физическата, акцентира той. Министърът желае повече вложения в киберсигурността. Звеното за киберсигурност би трябвало да се укрепва, уточни Младен Маринов. Това обаче е скъпо.

КРИБ желае да се вземат ограничения против хакерските атаки и кибершпионажа. Работодателите са удовлетворени от скоростта, с която е разкрита офанзивата върху Национална агенция за приходите. Днес крадците крадат през интернет, зави Кирил Домусчиев. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР