Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев не

...
Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев не
Коментари Харесай

За Цацаров и Гешев президентът е изпълнил конституционните си задължения

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев не влязоха в елементи по претекстовете на президента да не подпише указа, само че и двамата обявиха, че президентът е извършил конституционните си отговорности.
Сотир Цацаров и Иван Гешев с в Народното събрание за среща с представители на Венецианската комисия, която е закрита за медиите и продължава и сега, заяви Българска национална телевизия.

Един от главните причини на президента да не подпише указа е неналичието на състезателност в процедурата за избор на нов основен прокурор, защото има един единствен претендент и това е Иван Гешев.

" Президентът просто извърши Конституцията. Конституцията, както споделих и на заложени преди този момент въпроси, му дава правото както да подпише декрет, по този начин и да върне кандидатурата. В случая той се възползва от едно от конституционните си пълномощия. Аз мога да разясня претекстовете като правист или жител, само че не е редно да ги разясня предвид на това, че все още съм настоящ основен прокурор. ", разяснява Сотир Цацаров.

" Благодаря на президента, тъй като съблюдава Конституцията и се произнесе в обозрим период. Благодаря и на професионалната общественост на прокурорите и следователите, която стои зад мене при този избор, тъй като този избор е чисто професионален, а не политически. И на последно място мога да кажа, че благодаря на целия Висш правосъден съвет и тези, които гласоподаваха за мен на чуването и тези, които бяха срещу мен, тъй като се организира една открита, транспарантна, обществена процедура при съблюдаване на законовите условия. Процедурата продължава, уповавам се, че Висшия правосъден съвет ще продължи по този метод със съблюдаване на закона и осъществяване на открита и обществена процедура при идващото съвещание, по всяко време то. ", сподели Иван Гешев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР