Главният прокурор Сотир Цацаров е в Брюксел, където ще вземе

...
Главният прокурор Сотир Цацаров е в Брюксел, където ще вземе
Коментари Харесай

Цацаров в ексклузивно интервю пред БЛИЦ от Брюксел: Действията ни срещу корупцията не се харесват от грантово зависими политици!

Главният прокурор Сотир Цацаров е в Брюксел, където ще вземе присъединяване в конференция против киберпрестъпността. Преди началото на форума шефът на БЛИЦ Ивайло Крачунов попита обвинител №1 по най-актуалните тематики свързани с правоохранителната система.

- Г-н Цацаров, какво очаквате от конференцията в Брюксел?
- Конференцията е проведена от българския евродепутат Емил Радев и е на тематика „ Кибертероризмът и готовността на Европейския съюз за това предизвикателство “. Форумът ще бъде открит от ръководителя на Екологичен потенциал Антонио Таяни и е с присъединяване на българския еврокомисар Мария Габриел.

Конференцията е планувана в напълно малко време след датата 17 април. Точно на тази дата Европейска комисия разгласи новите си законодателни оферти, свързани със събирането на така наречен електронни доказателства, европейска заповед за опазване на електронни доказателства и европейска заповед за изземване на електронни доказателства.

Въпросът е извънредно настоящ, а моето присъединяване в конференцията е обвързвано с презентация на тематика „ Практически провокации при следствието на кибертероризъм “.

- По-рано през днешния ден Специализираната прокуратура организира интервенция, при която бяха арестувани над 10 чиновници на ДАИ в Благоевград по обвиняване в корупционни закононарушения. Преди това бяха извършени интервенции против чиновници на Национална агенция за приходите в София и кметицата на регион „ Младост “ Десислава Иванчева. Това ли е времето за деяние, което анонсирахте преди няколко дни?

- Поддържам непрекъсната връзка с сътрудниците от Специализираната прокуратура. В съответния случай се касае за интервенция по противопоставяне на корупцията и следствие на корупционни закононарушения, осъществени от чиновници на Автомобилната ревизия в Благоевград.

Операцията се организира взаимно с ГДБОП, само че дано да дадем време на сътрудниците за работа и прецизиране на доказателствения материал, както и на обвиняванията. Мисля, че на следващия ден Специализираната прокуратура и ГДБОП ще бъдат в положение да дадат повече информация за медиите по този случай.

А, другояче мога да Ви кажа, че да – това е времето за деяние! Друг е въпросът, че дейностите ни се разясняват по друг метод. За едни нашата работа е добра, за други нашата работа не съответствува с техните упования, политически ползи и така нататък

- Как си обяснявате, че разнообразни политици оповестиха дейностите по интервенцията по задържането на кметицата на „ Младост “ Иванчева за пресилени?
- Нека изхождаме преди всичко от ситуацията, че всеки има право на позиция.

Що се отнася до хората, които практикуват и се хранят от политиката, в последна сметка това е тяхно право и бих споделил тяхно обвързване. По-скоро казусът или това, което ме учудва е нещо друго – по какъв начин хора, които на думи стоят на извънредно мощни антикорупционни позиции и претендират, че се занимават с политика, без значение от размера на електоралната поддръжка, която имат, от една страна подлагат на критика случаите, в които съгласно тях има безучастие на органите на досъдебното произвеждане, прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, а в случаите, в които прокуратурата подема същинска битка против корупцията, са недоволни още веднъж!

На процедура ми се коства, че тяхното неодобрение е ориентирано против работата на прокуратурата, тъй като очевидно за тези хора преференциално е бездействието, както на Министерство на вътрешните работи, по този начин на Комисията за противопоставяне на корупцията, по този начин и на Прокуратурата.

Нашето деяние не се вписва в техните проекти!

- Не е ли необичайно, че позицията на въпросните политици съответствува с тезите на юристите на кметицата на „ Младост “ Иванчева и на бранителите на други подсъдими, които обикалят телевизионните студия?
- Не, мисля че би трябвало да създадем разграничаване. По отношение на юристите, те реализират функционалност на отбрана в наказателния развой.

Прокурорът има задължението да бъде справедлив, т.е. да събира както всички доказателства, които са в поддръжка на обвиняването, по този начин и всички, които обосновават защитната теза. Адвокатът няма такова обвързване.

Вярно е, че много сътрудници както Вие се изразявате обиколиха телевизионните студия. Вярно е, че някои от тях изказваха тези, които нямат безусловно нищо общо с действителността и със събрания доказателствен материал по делото във връзка с връщането на пари, във връзка с това, че те са върнати и по този метод изгубени като доказателствен материал.

Трябва да отчитаме едно – изказванията на юристите са изказвания на хора, на които се заплаща за това. Т.е. тези хора работят, с цел да защитят своите клиенти и на процедура си заработват своите възнаграждения, в което няма нищо неприятно.

Адвокатите работят точно това. Но политиците най-малко би трябвало да бъдат една концепция по-обективни.

Разбира се тази оценка не касае всички политици. Аз към този момент споделих пред Вас, че тази оценка касае политици, за които бездействието на прокуратурата е комфортно.

Има политици, за които бездействието на прокуратурата постоянно е обект на рецензии и в този момент се оказва, че действието на прокуратурата още веднъж е обект на рецензии.

Същите тези политици ръкопляскаха и адмирираха случаите, в които румънските малките екрани посочваха локални политици, които влизат с белезници на ръце в Антикорупционната прокуратура на Румъния.

Изведнъж се оказва, че преместването на даже дребна част от тези събития в България някакси не се вписва в техните политически сметки.

Честно казано аз ги разбирам. Повечето от тях са хора, които нямат и ден на работна заплата. Повечето от тях са хора, които са живели и не престават да живеят от грантове.

Опасността тези грантове да секнат е една от аргументите, с които можем да си разбираем тяхната реакция в този момент.

- Очаквате ли грантовозависимите политици да подхващат офанзива против Вас, след интервенциите против корупцията на Специализираната прокуратура и ГДБОП?
- Честно казано тези офанзиви не са преставали. И тъй като не са преставали, на моменти без да го споделям в неприятния смисъл човек привиква с тях.

Хубаво е човек да има съзнанието да прави своята работа без значение от това какво мисли за него този или оня, които се храни с грантове.

По-важното е нещо друго – сътрудниците ми прокурори и сътрудниците ми от Антикорупционната комисия да имат ясното схващане, че работят в името на закона и че имат цялостната поддръжка на управлението на прокуратурата.

- Как оценявате взаимоотношението си с новия антикорупционен орган КПКОНПИ, който се управлява от Пламен Георгиев?
- Мисля, че още при започване на своята работа Антикорупционната комисия сподели, че упованията, които са заложени в закона са оправдани във връзка с нейната работа.
Взаимодействието сред Прокуратурата и КПКОНПИ е извънредно положително. Първите резултати го потвърждават.

Отделен е въпросът, че както загатнах пред Вас тези дейности не се харесват на доста хора, само че такава е действителността – ние просто ще продължаваме да изпълняваме закона.

- Означава ли това, че за прокуратурата няма да има недосегаеми политици и предприемачи?
- Аз мисля, че както Антикорупционната комисия, по този начин и прокуратурата ще продължат по метода, по който работят до момента без значение кой, по какъв начин и по какъв метод ги подлага на критика.

Ние ще вършим своята работа. Мисля, че и сътрудника Георгиев е изразил на глас тъкмо тази позиция.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР