Главният прокурор се обяви за жертва на мафията след един

...
Главният прокурор се обяви за жертва на мафията след един
Коментари Харесай

"Правосъдие за всеки": Не виждаме вътрешна опозиция в прокуратурата, а "кланово противопоставяне"

Главният прокурор се разгласи за жертва на мафията след един бутафорен, евентуално, атентат. Ние считаме, че дейностите и думите на Гешев са подигравка с паметта на Джовани Фалконе, с който той се съпоставя. Българският основен прокурор си разрешава да се гаври с най-големия съдия-следовател в историята и по този начин се гаври с правораздаването.

Това съобщи Велислав Величков пред десетки жители, които се събраха пред постройката на правосъдната палата, където стигна обичайното шествие на " Правосъдие за всеки ". По думите на Величков длъжността основен прокурор е непотребна.

Бившият прокурор и сегашен юрист към " Антикорупционния фонд " Андрей Янкулов разяснява, че правосъдната промяна и проблемите с властта на основния прокурор, е тематика, която визира безусловно всеки.

" Виждаме по общественото държание на доста хора, че нещата се обърнаха. Ако би трябвало да проучваме процесите в прокуратурата, това би трябвало да стане и през разбор на това какво се е случвало в предишното. По времето на Филчев в прокуратурата съществуваше вътрешна съпротива против него. Трябва да си спомним името на прокурор Васил Миков, който беше израз на тази вътрешна съпротива ", напомни Янкулов.

" Тогава Филчев с неговите способи съумя да отстрани всички основни гласове на съпротива. В следствие същите способи бяха употребявани от Цацаров като основен прокурор, а нещата ескалираха фрапантно с назначението на Иван Гешев. Ако приказваме нормативно, всеки знае каква е огромната официална власт, която упражнява основния прокурор. Успоредно с нея упражнява и неофициална власт ", добави Янкулов.

По думите му, в последните дни не виждаме проявя на достоверна вътрешна съпротива в прокуратурата, а на " кланово опълчване ". Той изясни, че неговото доста мощно състояние следва от тези условия плюс още нещо, което постоянно се пропуща - основният прокурор е отпред на институция, която получава цялостен монопол върху обвинителната функционалност - кой, по кое време, въз основа на какви доказателства да бъде упрекнат - всички тези въпроси са заключени само в прокуратурата.

Адвокат Емил Георгиев разяснява, че хората ценят много постоянно концепциите за правосъдна промяна посредством портфейла си. " Независимата правосъдна власт качва ли пенсии, ще има ли пари за детски градини? ", питат хората, по думите му. А той нормално дава образец с автомагистралите, от градежа на които са присвоени средства, които бъркат в джоба на хората.

" Без прокурор няма съд и няма затвор. Когато имаш данни за закононарушение, само че не правиш нищо и бездействаш, ти толерираш и показваш, че с държанието си е подготвен да търпиш сходни закононарушения, от които в последна сметка страдат всички ", акцентира юрист Георгиев. На митинга пред правосъдната палата пристигна и съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков.

Много от присъстващите носят плакати със фотографията на Джовани Фалконе
Подробности очаквайте по-късно на.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР