Главният прокурор се назначава от пленума на Висшия съдебен съвет

...
Главният прокурор се назначава от пленума на Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Правосъдният министър не знае защо евродепутати се опасяват от силата на главния ни прокурор

Главният прокурор се назначава от пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) – с най-малко 17 гласа. Това важи също за ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Това съобщи правосъдният министър Десислава Ахладова, с конкретизиране, че било направено и в консенсус с Венецианската комисия.
На въпрос за какво тогава евродепутатите от комисията LIBE се тормозят от този механизъм, отговорът на Ахладова беше, че не знае, само че с коментар, че в някои европейски страни нямало подобен избор – от самостоятелен орган, какъвто е Висш съдебен съвет. Какви!
 Румен Радев се възмути от законодателното предложение за надзор над основния прокурор Румен Радев се възмути от законодателното предложение за надзор над основния прокурор
" Мисля, че ръководещите дори към този момент не се свенят да показват топлите си връзки с основния прокурор ". Това съобщи президентът Румен Рад...
Попитана за огромните пълномощия на основния прокурор, правосъдният министър сподели, че работна група в правосъдното министерство работела за промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс и след няколко месеца щяла да реши какви промени да се вършат.
Що се отнася до специфичния прокурор, който да проверява основния прокурор, Ахладова уточни пред Българска национална телевизия, че първият проблем е, че нямало подобен пост на никое място в Европа, а вторият – че би трябвало смяна на Конституцията. България може да бъде сложена в наказателна процедура поради делото " Колеви против България ", предизвести правосъдният министър (бел. ред. – с това дело се показва, че де факто у нас няма кой без значение да проверява обвинител номер едно, ) и уточни една доста значима, съгласно нея, корекция – в случай че има отвод да се проверява за нещо основния прокурор, това да може да се апелира пред съда.
В новите оферти по какъв начин да се избира прокурор, който да проверява обвинител номер едно, се планува предлагането да се прави от Пленума на Висш съдебен съвет т.е. и от прокурорската, и от съдийската гилдия дружно, а освен от прокурорската гилдия, както е в първичния вид.
Няма по какъв начин ръководещата партия да внесе промени за смяна на съотношението във Висш съдебен съвет, измъкна се Ахладова и за огромните политически квоти в съдийската и прокурорската гилдия.
 Пленумът на Висш съдебен съвет не е склонен с нова фигура на прокурор, който да проверява основния прокурор Пленумът на Висш съдебен съвет не е склонен с нова фигура на прокурор, който да проверява основния прокурор
Пленумът на Висшия правосъден съвет изрази негативно мнение по план на Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, койт...
За така наречен златни паспорти –, Ахладова подсети, че още преди година правосъдното министерство предложило да се махне това изискване за поданство – да вложиш 1 млн. лв. в краткосрочни скъпи бумаги. Парламентът обаче ги обсъждал.
В административното правораздаване сме сред 2 и 4 място в Европа, съобщи Ахладова и последва констатация за какво тогава българите не имат вяра изключително на правораздаването ни.
Ще има денонощен телефон, на който може да се обаждат жертви на домашно принуждение, даде обещание правосъдният министър. Щяло да има и профилирани домове за протекция на жертви на домашно принуждение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР