Главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката

...
Главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката
Коментари Харесай

Главният прокурор остава с 5-годишен мандат, реши конституционната комисия

Главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на Висшия прокурорски съвет за период от пет години без право на наново избиране. Това реши Комисията по конституционни въпроси в Народно събрание с гласуваните на второ четене промени в главния закон. 

Кандидатури за основен прокурор могат да издигат трима от членовете на Висшия прокурорски съвет, както и министърът на правораздаването. Указът на президента се издава в седемдневен период. В случай на неиздаване на указа в период, препоръчаният претендент се смята за определен, решението на Висшия прокурорски съвет се обнародва, съобщи Българска телеграфна агенция. Президентът не може да откаже назначението или освобождението при наново направено предложение, гласят наредбите. 

Според други от признатите разпореждания Висшият правосъден съвет се състои от 15 членове и включва ръководителя на Върховния касационен съд и ръководителя на Върховния административен съд, които са негови членове по право, осем членове, избирани директно от съдиите от всички съдилища, и петима членове, избирани от Народното събрание.

Спорен се оказа текстът, съгласно който Висшият прокурорски съвет се състои от 10 членове и включва основния прокурор, който е негов член по право, двама членове, избирани директно от прокурорите, един член, определен директно от следователите, и шестима членове, определени от Народното събрание.

Гроздан Караджов от " ИТН " възрази, че това е безспорна замяна на правосъдната промяна от 2015 година Ако по този метод сте решили да замажете очите - това ще бъде следващото второ опраскване на правосъдната промяна, такава каквато я виждахме, и такава каквато смятахме, че би трябвало да бъде и напомни за Конституцията от 1947 година, когато основният прокурор се е избирал от Народно събрание и се отчитал пред Народно събрание. Нещо, което от ден на ден и повече се опитваме да създадем. 

Народните представители се отхвърлиха дефинитивно от концепцията за смяна на датата на националния празник от 3 март на 24 май. Бяха разисквани и текстовете, свързани с самостоятелната конституционна тъжба.

Заседанието на комисията бе прекратено от ръководителя ѝ Радомир Чолаков, с цел да бъде възобновено на следващия ден от 10:00 часа. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР