Главният прокурор пое и контрола над цените на лекарствата и

...
Главният прокурор пое и контрола над цените на лекарствата и
Коментари Харесай

Гешев пое и контрола над продажбата на храни и цените на лекарствата

Главният прокурор пое и контрола над цените на медикаментите и храните в обстановката на изключително състояние поради ковид COVID-19 и разпореди на Върховната административна прокуратура и институции да наблюдават за това. Вчера под негово управлението бе основан щаб, който да следи за спазването на разпоредбите и ограниченията в изискванията на изключително състояние.

По предписание на основния прокурор Иван Гешев, Върховната административна прокуратура разпореди инспекции при продажбата на лекарствени артикули и храни, заяви пресцентърът на държавното обвиняване.

На ръководителите на Изпълнителната организация по медикаментите, Националния съвет по цени и реимбурсиране на медикаментите и на Комисията за отбрана на потребителите е предоставено да подхващат незабавни ограничения по попречване на продажбата на лекарствени артикули на цени, разнообразни от формираните по реда на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, реализирането на търговия с лекарствени артикули без съответното позволение, както и на онлайн продажбата на лекарствени артикули.

Тези институции следва да правят незабавни инспекции, които да продължат до края на оповестеното изключително състояние (13 април - бел.ред.), а при нужда да търсят подпомагане от структурите на Национална агенция за приходите и на Министерство на вътрешните работи. Те следва и да уведомяват съответните териториални прокуратури при данни за осъществяване на закононарушения.

На изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните е предоставено да следи за нарушавания и да подхваща незабавни ограничения, свързани с предлагането на храни и хранителни артикули, а контролните органи да постановат наказания при определяне на нарушавания на Закона за храните. На ръководителя на БАБХ е обърнато внимание контролните органи да постановат наказания и насилствени административни ограничения при определяне на нарушавания, а по преценка - да се осведомят органите на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, се споделя в известието.

Контролът по провеждането на спомагателни инспекции е предоставен на административните ръководители на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (456)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР