Главният прокурор остава единствената недосегаема фигура в държавата. Това е

...
Главният прокурор остава единствената недосегаема фигура в държавата. Това е
Коментари Харесай

Главният прокурор остава недосегаем, предстои надлъгване в Брюксел

Главният прокурор остава единствената недосегаема фигура в страната. Това е изводът от представянето в петък на дълго чаканата процедура за следствие и премахване на " тримата огромни " в правосъдната система – основния прокурор и шефовете на висшите съдилища. Отговорност пое персонално правосъдният министър Данаил Кирилов (ГЕРБ), когато показа концепциите си пред магистрати и неправителствения бранш. Безрезервна поддръжка предстоящо бе заявена единствено от прокуратурата.

Цялото упражнение за въвеждане на новата процедура за следствие и премахване на тримата огромни е за външна приложимост – задачата е благоволението на Европейската комисия за рухването на мониторинга. Преди ден Данаил Кирилов се зарече да подаде оставка, в случай че мониторингът върху България не бъде свален до есента, когато завършва мандата на комисията " Юнкер ".

Идеите на Кирилов обаче не извършват рекомендациите на Европейска комисия, която, най-малко на хартия, упорства за по-дълбока промяна. С сходни хватки управляващите в София могат да разчитат само на подмолни сделки, в случай че министър председателят Бойко Борисов успее да се пласира добре при договарянията за разпределянето на ресори в идната Европейска комисия.

Идеите на Данаил Кирилов

Данаил Кирилов предлага основният прокурор да бъде разследван от подчинените му обвинители в спецпрокуратурата и Софийската градска прокуратура (в взаимозависимост от осъщественото престъпление). Същата процедура се поставя и за ръководителите на висшите съдилища – Върховния касационен и Върховния административен съд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР