Главният прокурор организира пресконференция. Тя обаче повече приличаше на грандиозен

...
Главният прокурор организира пресконференция. Тя обаче повече приличаше на грандиозен
Коментари Харесай

Спектакълът „Иван Гешев – суперзвезда“. Добра драматургия със скицирани антагонисти

Главният прокурор провежда конференция. Тя обаче повече приличаше на величествен медиен театър в негова чест, който можем да назовем с работното заглавие „ Иван Гешев – суперзвезда “.

На събитието бяха изнесени „ данни “ (снимки, записи и пр.) за скрит план за отстраняването на господин Гешев, на „ медиен издател “ и на „ върховен служител на реда “. Беше загатнато, че има и други доказателства, само че те не бяха предоставени тъй като, несъмнено, са следствена загадка.

Както прилича на положителната драматургия,
основните антагонисти в тази вълнуваща история, бяха единствено скицирани
като „ Къро “ и „ Цецо от Белград “ (банкерът Цветан Василев?). Сенките в здрача нормално са по-плашещи от добре осветеното. За похлупак, без да се уточняват връзките, бяха забъркани и имената на политици от Политическа партия, на журналиста от Димитър Стоянов и други.

Каква тъкмо е ролята на престъпния необут Таки и Красимир Каменов-Къро в тази история, какво е
мястото на криптокралицата Ружа Игнатова,
на Бобоков (кой по-точно от двамата братя?), на лицата, които са „ изнудвали “ Делян Пеевски и Ахмед Доган и прочие няма да злоупотребявам.

По-важното е какъв е замисълът. Защо се прави това шумно събитие и в какво би трябвало да ни убеди? Според мен задачата е да се покаже – с гръм и тропот, с фойерверки – че някакви неприятни хора са се готвили да разпънат на кръст господин Гешев и още двама почтени мъже, които по всякакъв начин се пробват да опазят страната от мафията.

Събитието от 16 март може да бъде разказано и като следващата серия от
опитите на господин Гешев да се самообяви за избавител,
застанал върху гордо извисилия се предпазен вал на прокуратурата, която „ отхвърля да бъде разменна монета за политически сметки “.

Предходният епизод на спектакъла (откъдето е и горният цитат) бе на 24 февруари. В него основният прокурор взе мотив от годишнината от началото на съветската експанзия против Украйна, с цел да се показа като – по едно и също време – правоприемник на Левски, човек откровено угрижен за ориста и правата на българските евреи и, не на последно място, уверен последовател на евроатлантическите полезности.

Поведението на Иван Гешев – който несъмнено има
уязвимост към комедията и театъра
въобще – е държание на човек, който се готви за политическа кариера, замисля да започва политически план.

Защо му е това кариерно развиване можем единствено да гадаем, само че наподобява се усеща от ден на ден заплашен – не толкоз от вътрешната страна, от България, колкото от Съединени американски щати (откъдето в последно време получи звучни плесници от върховен политик, както и от някогашната посланичка Мустафа) – и заради това трескаво се пробва да се преоткрие.

Нескопосаният пиар обаче може да му навреди, вместо да му помогне. Посещението му в Съединени американски щати трябваше да наподобява като награждаване с Оскар за битката му против корупцията. Вместо това той
цъфна на фотография с Хамид Хамид от Движение за права и свободи
партия, която за мнозина в България е синоним на етническия избор и обръчите от компании – и остана, по този начин да се каже, без закуска.

В изгода на Гешев работи това, че институциите на правосъдната система, изключително в България, са всъщност политически институции, имат присъединяване в политическия развой. Така че господин Гешев, който в действителност
има стаж и по тази втора компетентност – политиката,
просто в един миг, може би, към този момент намерено ще се съобщи като човек с политически упоритости.

Г-н Гешев обаче мъчно ще може да промени в удобна за себе си посока мнението, което към този момент е формирано за него – изключително в чужбина. Депутатският му имунитет в България може да му реши казуса

единствено за известно време, освен това единствено в случай че има мощен тил измежду някои от обичайните, огромни играчи на политическия терен.

Коментарът на Петър Чолаков е оповестен в „ Дойче Веле “. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР