Главният прокурор няма намерение да подава оставка и обвини К.

...
Главният прокурор няма намерение да подава оставка и обвини К.
Коментари Харесай

Война между главния прокурор и ПП: Какво е замислил Гешев


Главният прокурор няма желание да подава оставка и упрекна К. Петков, че се държи като " богопомазан ". Оправдани ли са тези нападки от човек, който назовава правилото за разделяне на управляващите концепция на " правните екстремисти "?

Главният прокурор Гешев освен отхвърли апела на Кирил Петков да се отдръпна самичък, а и мина в контраофанзива. Гешев загатна, че водачът на " Продължаваме промяната " (ПП) се държи като " недостижим " представител на " прослойка богоизбрани от Древния Рим ", за който законите не важат.

Кой е недостижим в България

Нарушението на конституцията, което бе открито от Конституционния съд (КС) по случая с канадското поданство на Петков, надали е положително начало на политическа кариера. Факт е също, че водачът на Политическа партия и най-вероятен министър председател трябваше навреме и ясно да признае грешката си. Ала укоримото държание на Петков не може да омаловажи обстоятелството, че в действителност таман основният прокурор е фактически недосегаемата фигура в българската правосъдна система. Не единствено български политици като Петков, а и авторитетни интернационалните институции неведнъж са изтъквали това събитие и са упорствали за промени.

Комитетът на министрите към Съвета на Европа неотдавна настоя България да предприеме незабавни ограничения, с цел да понижи въздействието на основния прокурор върху Висшия правосъден съвет (ВСС) и прокурорската гилдия. Това би дало опция, при положение на потребност, да се организира дейно следствие против обвинител №1. Според Съвета на Европа,, може да има „ вцепеняващ резултат " върху тези, които биха се заели да го проверяват.

Сходни са рекомендациите и в последния отчет на Еврокомисията за върховенството на закона в България. Ограничаването на властта на основния прокурор е сложено от Брюксел като изискване, което страната ни би трябвало да извърши, с цел да получи цялостен достъп до 13-те милиарда лв. по Плана за възобновяване.

Фигурата на основния прокурор е оспорвана
Редакцията предлага
Проблемът обаче не е единствено в институцията на основния прокурор, а съответно и в нейния титуляр. Аргументът на Гешев („ щом политици ме нападат, значи си правя работата добре " ) не е изключително безапелационен. Професионализмът и безпристрастността му бяха поставяни неведнъж под подозрение от водещи адвокати и правозащитници, а социологически проучвания демонстрираха, че доста българи виждат политическа поръчка в дейностите му против президентството. Призивът на Петков към Гешев да се отдръпна не е неоснователен.

Друг е въпросът дали с изключение на промени в Наказателния кодекс и Закона за правосъдната власт новите ръководещи ще съумеят да сглобят парламентарно болшинство за конституционни промени. Защото визиите за промяна на прокуратурата се разграничават: Има Такъв Народ, да вземем за пример, желае директен избор на основния прокурор, а съгласно Политическа партия, би трябвало да бъде иницииран спор или за цялостното отпадане на фигурата на основния прокурор, или за обезсилването ѝ, тъй че той да се трансформира в елементарен „ админ с организационни функционалности ".

Освен това за промени в Конституцията на Република България са нужни най-малко 180 депутатски гласа (чл. 155, КРБ), а това, както към този момент призна новият ръководител на Народно събрание Никола Минчев, е мъчно постижимо. С други думи, Гешев и възможните нови ръководещи най-вероятно ще би трябвало да си съжителстват. Студената война сред основния прокурор и партиите на смяната ще продължи в още по-остра конфронтационна фаза.

Петър Чолаков

Проверката на, която прави прокуратурата, продължава към този момент четири месеца. Вероятно забавянето е, с цел да може този „ коз " да се изиграе в най-подходящия миг.

Ролята на Петков и Василев е комплицирана

Опитът на господин Гешев да припише на Петков и Василев някакви „ имперски упоритости " няма особени учредения. Дори и от Политическа партия да се опитат да концентрират власт, това мъчно ще се реализира. Формацията на Петков и Василев не е хегемон в 47-ото Народно събрание. Ако Петков е идващият министър-председател, той ще би трябвало да поддържа доста комплициран баланс сред аспирациите на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България.

Втората политическа мощ ГЕРБ, а и Движение за права и свободи евентуално. В противоположен случай тилът им ще бъде разкрит и ще станат изцяло беззащитни против акции като тези на Бойко Рашков.

****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР