Главният прокурор няма да се меси в делата на обвинителитеДруг

...
Главният прокурор няма да се меси в делата на обвинителитеДруг
Коментари Харесай

Надежда Йорданова, ПП-ДБ: Друг вариант освен Габриел за премиер при ротацията не е обсъждан

Главният прокурор няма да се меси в делата на обвинителите

„ Друг вид за ротационен министър председател с изключение на Мария Габриел не е обсъждан ”. Това съобщи в „ Здравей, България ” някогашният правосъден министър и сегашен народен представител от ПП-ДБ Надежда Йорданова. В утринния блок на Нова телевизия Йорданова отбрани готвените промени в Конституцията.

Бита с тръба, рязана и провесвана през балкона: Съдят жена, умъртвила насилника си

По думите ѝ те имат 4 съществени преимущества: Осигуряване на същински самостоятелен съд – органът, който назначава и освобождава съдиите, би трябвало да бъде структуриран по този начин, че в него болшинство да имат съдии, определени от съдии. Това е европейският стандарт за самостоятелен правосъден орган. Също по този начин ефикасна и отчетна прокуратура – унищожаване на всевластната фигура на основния прокурор, сподели Йорданова.

„ Главен прокурор ще има, само че той ще управлява Върховна прокуратура и няма да може да се меси по делата на всеки един прокурор ”, съобщи депутатът от ПП-ДБ.

По думите ѝ по този метод прокуратурата ще бъде фокусирана върху наказателните каузи. Йорданова регистрира, че измененията ще обезпечат по-голям достъп до конституционно правораздаване на елементарните жители, а също по този начин ще се подсигурява настоящ парламент, в това число и при предварителни избори.

Йорданова сподели още, че има настроения да се резервира актуалното състояние във връзка с тежестта на президента при процедурата за назначение на ръководители на Върховен административен съд и Върховен касационен съд, както и основния прокурор.

„ Отговорност на президента е с какви претекстове връща съответното предопределение, тъй като към Гешев той подходи прекомерно официално. Имаше преди този момент поредност от съвещания на какви критерии би трябвало да дава отговор основният прокурор, ние не чухме никакъв извод ”, разяснява Йорданова.

Според нея по-голямата политическа квота в прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет ще обезпечи по-голям публичен надзор.

„ Предвидено е във Висшия прокурорски съвет публичната квота да има болшинство, тъй като по този начин прокурорите, ръководени от основния прокурор, няма да имат болшинство. В тази социална квота могат да бъдат избирани съдии ”, съобщи Йорданова.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР