Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън обяви във вторник, че

...
Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън обяви във вторник, че
Коментари Харесай

Texas AG съди администрацията на Байдън за рязане на бодлива тел на границата между САЩ и Мексико

Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън разгласи във вторник, че съди администрацията на Байдън за хипотетично рязане на тел от концертина на границата сред Съединени американски щати и Мексико.

Федералните сътрудници, сподели републиканецът в правосъдния иск, са приложили политика в края на септември, която се е погрижила за унищожаването на окабеляването, което съгласно него е подкопало сигурността на границата на страната.

„ Чрез прерязването на телта на Тексас, федералното държавно управление освен е унищожило нелегално имущество, благосъстоятелност на щата Тексас; той също е нарушил напъните на страната за сигурност на границите, оставяйки празнини в граничните бариери на Тексас и увреждайки способността на Тексас дейно да възпира противозаконното влизане на територията му “, се показва в делото.

Делото, заведено в Западния окръг на Тексас, бележи последната глава от правната сага сред щата и администрацията на Байдън по отношение на граничната сигурност по време на миграционен скок, който натоварва локалните и федералните запаси.

„ Тексас има суверенното право да построява гранични бариери, с цел да предотврати влизането на незаконни чужденци “, сподели основният прокурор в известие за медиите. „ Американците в цялата страна бяха ужасени да гледат политиката на отворени граници на Байдън в деяние: сътрудници физически рязаха жици и помагаха на извънземните да влязат в нашия щат. Това е нелегално. Това излага нашата страна и нашите жители на риск. Съдилищата би трябвало да сложат завършек на това или освобождението на Байдън ще направи тази съкрушителна имиграционна рецесия още по-лоша. “

Ответниците включват Министерството на вътрешната сигурност; Секретарят на DHS Алехандро Майоркас, митническа и гранична отбрана на САЩ; настоящ комисар на CBP Трой Милър; Граничен патрул на САЩ; Шефът на USBP Джейсън Оуенс; и настоящият основен патрулен сътрудник на USBP Del Rio Sector Хуан Бернал.

CNN се свърза с ответниците, посочени в делото, и беше препратен към DHS.

Говорител на DHS сподели, че не могат да разясняват висящи правосъдни разногласия. Но „ най-общо казано “, споделиха те, „ сътрудниците на граничния патрул имат отговорност според федералния закон да задържат тези, които са минали на територията на Съединени американски щати без позволение, за обработка, както и да работят, когато има условия, които слагат нашата работна мощ или мигранти в риск “.

Служител на администрацията сподели пред CNN през юли, че сътрудниците е трябвало да прережат голям брой пластове тел от концертина, с цел да реагират на незабавни медицински случаи.

Но Тексас също наподобява е направил това, в което упреква администрацията на Байдън.

През юли един чиновник от Тексас съобщи, че може да се наложи чиновниците да „ отворят “ жицата при положение на неотложност. Директивата беше направена в имейл с дата 15 юли 2023 година и пусната на CNN от Департамента за социална сигурност на Тексас, откакто щатски служител на реда даде сигнал за хипотетично нечовешко отношение към мигранти в Игъл Пас, Тексас. По това време Тексас отхвърли да е направил нарушаване и сподели на CNN, че Службата на основния контрольор проверява.

„ Тъй като прилагаме щатското законодателство, може да се наложи да отворим кабела, с цел да помогнем на лица в здравно злополучие, да поддържаме мира и/или да правим арест за незаконно посягане, незаконни злодеяния, актове на принуждение или други държавни закононарушения, Тексас Регионалният шеф на Движение за права и свободи Виктор Ескалон написа в имейла. „ Нашето здравно звено на DPS е назначено за тази интервенция, с цел да отговори на медицинските проблеми на всички участници. Тъй като прилагаме държавните закони, може да се наложи да помогнем на тези в бедствено положение и да осигурим вода, в случай че е належащо.

Имиграционният юрист също сподели на CNN през август, че полицейските чиновници на щата Тексас са прерязали бодливата тел, с цел да арестуват клиентите си за нахлуване в щата.

„ Някои от нашите клиенти оповестиха, че чиновници на DPS са прерязали жицата (концертина), с цел да могат да преминат, с цел да бъдат задържани едвам откакто преминат през жицата “, сподели Кристин Етер.

Пакстън желае от съда да блокира ответниците „ да не продължат да унищожават и повреждат частна благосъстоятелност, която не е тяхна – без законови пълномощия и в нарушаване както на щатския, по този начин и на федералния закон “.

Администрацията на Байдън и Тексас са в несъгласие през последните месеци по отношение на това по какъв начин да се оправят със сигурността на границата и подаването от вторник идва на фона на увеличение на арестите на южната граница на Съединени американски щати.

Докато броят на арестуваните в началото спадна след приключването през май на ограничаването от епохата на Covid, известно като дял 42, от този момент те се покачиха още веднъж. Миналия месец Граничният патрул залови повече от 200 000 мигранти, пресичащи границата сред Съединени американски щати и Мексико, което е най-високият брой за интервал от един месец тази година.

Подходът на Тексас за въздържане на мигрантите, който включва разполагането на плаващи бариери в Рио Гранде, беше обект на рецензии през последните месеци.

През юли Министерството на правораздаването съди Тексас, потвърждавайки, че шамандурите са инсталирани нелегално и желае от съдията да принуди страната да ги отстрани. Докато арбитър от областен съд подреди премахването им предишния месец, 5-ти областен апелативен съд на Съединени американски щати им разреши да останат на мястото си, до момента в който преглежда случая.

Присила Алварес от CNN способства за този отчет.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР