Главният прокурор на Република България Иван Гешев в изпълнение на

...
Главният прокурор на Република България Иван Гешев в изпълнение на
Коментари Харесай

Гешев покани Демерджиев и ДАНС да създадат съвместно звено за парламентарните избори

Главният прокурор на Република България Иван Гешев в осъществяване на наредбата на чл.18, ал.5 от Изборния кодекс изпрати писма до служебния вицепремиер по публичния ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и до ръководителя на Държавна организация " Национална сигурност “ (ДАНС) Пламен Тончев, в които предлага да бъде основано Национално междуведомствено звено по отношение на идните на 02.04.2023 година избори за Народно заседание.

Това оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

Създаването на звеното цели да се усъвършенства взаимоотношението и координацията сред институциите за законосъобразно осъществяване на изборите и за гарантиране на политическите права на жителите. През годините работата му е посочила положителни резултати и практики.

Националното междуведомствено звено следва да работи от деня на разкриване на предизборната акция и да завърши своята работа 30 дни след формалното оповестяване от ЦИК на окончателните изборни резултати.

В навечерието на идните парламентарни избори е от извънредно значение да бъде обезпечена честността и прозрачността на изборния развой. Затова способените институции, според законовите им отговорности и пълномощия, следва да положат оптимални старания за отбрана на политическите права на българските жители.

Прокуратурата на Република България удостоверява ангажираността си за интензивно взаимоотношение сред институциите за гарантиране провеждането на почтен и транспарантен избор. Само със взаимните старания на всички правоохранителни и правоприлагащи институции в границите на функционалната им подготвеност могат да бъдат реализирани предстоящите от българското общество резултати.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР