Главният прокурор на Република България Иван Гешев участва в 15-ия

...
Главният прокурор на Република България Иван Гешев участва в 15-ия
Коментари Харесай

Гешев участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на ЕС

Главният прокурор на Република България Иван Гешев взе участие в 15-ия годишен Консултативен конгрес на основните прокурори от страните членки на Европейския съюз, който се организира в град Хага, Нидерландия. Събитието е проведено от Евроджъст и минава под председателството на основния прокурор на Словения – Драго Шкета, основния прокурор на Хърватска – Злата Шипек, и основния прокурор на Германия – Петер Франк.

Във форума вземат участие ръководителите на прокуратурите на страните членки на Европейски Съюз и националните представители на страните в Евроджъст.

В рамките на изявлението си в сесията, отдадена на отбрана на независимостта на прокуратурите в Европейски Съюз, Иван Гешев изрази опасенията на българската прокуратура, че в случай че се стигне до закриване на органите на профилираното правораздаване у нас, това ще докара до съществени усложнения при осъществяване на уговорките на България по отношение на Европейската прокуратура и Евроджъст.


„ Засягането на независимостта на прокуратурата съставлява действителна спънка пред напъните за противопоставяне на престъпността в европейски проект “, уточни още основният прокурор Иван Гешев в изявлението си пред Консултативния конгрес на основните прокурори на страните членки от Европейски Съюз.

Годишната среща на ръководителите на прокуратури в Европейски Съюз е на тематика: „ Дигитализация на правораздаването: Влияние върху наказателното следствие в Европейски Съюз “. Участниците във форума бяха осведомени със Стратегията за цифровизация в правораздаването на Европейската комисия, провокациите при нейното имплементиране на национално равнище и опциите за усилване на взаимоотношението и обмяната на опит сред страните.

Друг главен акцент във форума е и пускане на работата на Европейската прокуратура. Във връзка с това европейският основен прокурор Лаура Къовеши и нейният екип осведомиха участниците за активността на структурата през първите месеци от нейното действие.

В рамките на Консултативния конгрес основният прокурор Иван Гешев организира и работни срещи, в които бяха разисквани въпроси от съвместен интерес, независимостта на прокурорската работа и разискване на развиването на Консултативния конгрес, за одобряване правовия ред и върховенството на закона в страните членки на Европейски Съюз.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР