Главният прокурор на Република България Иван Гешев разпореди на Върховната

...
Главният прокурор на Република България Иван Гешев разпореди на Върховната
Коментари Харесай

Главният прокурор разпореди на ВАП проверка на магистралите в цялата страна

Главният прокурор на Република България Иван Гешев разпореди на Върховната административна прокуратура да разпореди осъществяването на инспекция по реда на надзора за правда на пътната маркировка и пътната сигнализация на автомагистралите и първокласните пътища на територията на цялата страна.

В хода на инспекцията ще бъдат привлечени български и интернационалните специалисти, както и специалисти от неправителствени организации. Ако се открият задоволително данни за осъществено закононарушение от общ темперамент, материалите ще бъдат изпратени на Върховната касационна прокуратура с оглед преценка за търсене на наказателна отговорност от отговорни длъжностни лица.

При съществуване на данни за осъществени нарушавания, материалите от инспекцията ще бъдат изпратени на Министерски съвет за изпълнителната власт да упражни своите пълномощия и отговорности по закон.

Днес заместител основният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов, представителят на основния прокурор Сийка Милева, административният началник на Окръжна прокуратура-Перник Галина Антова и следовател Мариан Маринов, началник на екипа, зает с досъдебното произвеждане за тежкия пътен случай на Автомагистрала „ Струма “, дадоха конференция по отношение на подхванатите досега дейности по следствието.

Екипът е от трима прокурори и шестима следователи, с цел да може да се ревизира огромно и всеобхватно следствие в къси периоди, съобщи зам. основният прокурор Борислав Сарафов.

Провеждат се разпити на очевидци. Показания към този момент са дали двама от оживелите пасажери в рейса, като в границите на днешния ден ще бъдат разпитани още двама от потърпевшите, които са на лекуване в УМБАЛСМ „ Пирогов “.

По досъдебното произвеждане са назначени голям брой експертизи - съдебно-медицински, автотехническа, пожаро-техническа и други, както и сложни експертизи за изясняване аргументите за случая. Резултатите от аутопсиите на починалите при пътнотранспортното произшествие демонстрират, че гибелта им е настъпила главно от задушаване в резултат на зародилия пожар. Извършени са огледи в необятен периметър на местопроизшествието, предстоят спомагателни огледи на останките от рейса.

На 26 ноември 2021 година екип от следовател и прокурор ще съобщи в прокуратурата в гр. Скопие, Република Северна Македония, молба за правна помощ и се чака да получи ДНК-профили от околните на починалите за идентифициране на жертвите.

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева акцентира отличното съдействие сред прокуратурите на Република България и Република Северна Македония и увери, че се поддържа непрекъсната връзка за бързо и дейно следствие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР