Главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС) се обяви против

...
Главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС) се обяви против
Коментари Харесай

Прокурор се обяви против трибунал за военни престъпления в У...

Главният прокурор на Международния углавен съд (МНС) се разгласи срещу проекта на Европейски Съюз за профилиран арбитражен съд, който да проверява дали са осъществени военни закононарушения в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Според прокурор Карим Хан институцията, която съставлява, е в положение да проверява закононарушения, осъществени по време на войната. Той се опълчи на проекта на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която предходната седмица разгласи, че ще бъде основан профилиран съд за следствие на съветската инвазия в Украйна.

" Европейският съюз не пояснява вярно закона ", съобщи Хан пред публицисти, защитавайки способността на МНС да проверява политици от висок сан.

Базираната в Хага институция към този момент стартира следствие дали са осъществени военни закононарушения в Украйна, само че няма пълномощия да проверява акта на експанзия с нахлуването в непозната страна, защото Руската федерация не е подписала Римския статут - основополагащия контракт на МНС.

В своето изявление Фон дер Лайен съобщи, че е значимо да се получи утвърждението на Организация на обединените нации по въпроса, с цел да се избегнат проблеми, свързани с правилото за имунитет, напомня Българска телеграфна агенция. Държавни глави, какъвто е съветският президент Владимир Путин, нормално се смятат за освободени от правосъдно гонене, до момента в който са на власт.

Фон дер Лайен сподели също, че Европейски Съюз ще работи със своите сътрудници, с цел да получи " допустимо най-голяма интернационална поддръжка " за профилирания съд, само че съдействието с МНС ще продължи.

Карим Хан призна, че МНС няма право да проверява Путин за осъществен акт на експанзия, само че високопоставени политици могат да могат да бъдат съдени за военни закононарушения и геноцид. " Трябва да заобикаляме разделянето и да работим взаимно ", съобщи той в откриваща тирада на годишната среща на ръководещия орган на МНС - Асамблеята на страните членки по Римския статут.

След нареждането на съветския президент Владимир Путин на 24 февруари неговите войски да нахлуят в Украйна те са упреквани в закононарушения като убийствата в киевско предградие и град Буча, смъртоносни офанзиви по цивилни обекти, включително обстрела по театъра в Мариупол. Разследването на АП тогава откри близо 600 жертви.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР