Главният прокурор на Калифорния Роб Бонта откри дело срещу Amazon,

...
Главният прокурор на Калифорния Роб Бонта откри дело срещу Amazon,
Коментари Харесай

Прокуратурата на Калифорния заведе дело срещу Amazon

Главният прокурор на Калифорния Роб Бонта откри дело против Amazon, обвинявайки основания в Сиатъл колос в електронната търговия, в антиконкурентно държание в връзките му с търговци-трети страни, предава ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Потребителите от Калифорния са плащали години наред повече за онлайн покупките си поради антиконкурентните договорни практики на Amazon ", съобщи Бонта в официално съобщение, оповестено преди вчерашна конференция. Amazon принуждава търговците да подписват съглашения, които поддържат изкуствено високи цени, знаейки доста добре, че те не могат да си разрешат да откажат. Тъй като другите платформи за електронна търговия не могат да се конкурират ценово, потребителите се обръщат към Amazon като към само " гише " за всичките си покупки ", означи той.

Резултатът е продължаващото владичество на пазара на компания с оборот за трилиони долари. Тя е станала още по-голяма по време на пандемията, което ѝ е разрешило да предяви все по-големи несъстоятелни искания към търговците и е довело до по-високи разноски за потребителите в Калифорния ", прибавя основният прокурор. В изказване, изпратено по електронната поща до в. " Лос Анджелис таймс ", представител на Amazon оспорва характерността, която Бонта дава на компанията.

" Продавачите сами дефинират цените за продуктите, които оферират в онлайн магазина ни ", съобщи той. " Amazon се гордее с обстоятелството, че предлагаме ниски цени при най-широк подбор и като всеки магазин си резервираме правото да не обръщаме на клиентите внимание за предложения, които не са на конкурентни цени. Облекчението за клиентите, която основният прокурор търси, би принудило Amazon да предлага по-високи цени за клиентите, което необичайно опонира на главните цели на антитръстовото законодателство " съгласно представителя на компанията.

От службата на основния прокурор настояват, че Amazon е нарушил закона за нелоялна конкуренция на щата Калифорния, правовата основа за необятен набор от каузи за отбрана на потребителите и антимонополния закон на щата, прочут като „ Закон на Картрайт “. Съгласно споразуменията си с Amazon търговците на едро и дребно - трети страни нямат право да оферират по-ниски цени на други уеб сайтове, в това число освен тези на съперниците на Amazon - " Уолмарт " (Walmart), " Таргет " (Target) и " ИБей " (EBay), само че и в някои случаи на личните си уеб сайтове.

Това се показва в официалното съобщение на основната прокуратура. Според копие от делото анализът на данните, изработен от службата на основния прокурор, демонстрира, че търговците по принцип не понижават цените в магазина на Amazon, с цел да изпълнят отговорностите си по договорите и вместо това ги покачват на други места.  Бонта желае Върховният съд на окръг Сан Франциско да забрани на Amazon да се ангажира с сходни контракти, компанията да " върне непозволено добитите си облаги " и да дава отговор за по-високите цени, които потребителите е трябвало да заплащат вследствие на това. Главната прокуратура на щата заяви пред " Таймс ", че идният правосъден развой ще се проточи, само че отхвърли да даде съответни периоди. Amazon се надява, че делото ще бъде бързо прекъснато, сподели представителят на компанията.

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР