Главният прокурор на Бразилия Родриго Жанот внесе във Върховния съд

...
Главният прокурор на Бразилия Родриго Жанот внесе във Върховния съд
Коментари Харесай

Бразилската прокуратура обвини президента в корупция

Главният прокурор на Бразилия Родриго Жанот внесе във Върховния съд публично обвиняване в корупция против президента Мишел Темер, съгласно което той е получил подкупи на стойност милиони долари, съобщи " Ройтерс ".

Схемата, поради която той е упрекнат, е обвързвана с най-големия производител на месни артикули в света, JBS, чието управление дало показания като част от съглашение с прокуратурата. Според свидетелствата на шефове в JBS президентът приел подкупи, с цел да уреди данъчни и други въпроси за компанията. Държавния глава съгласно правосъдните документи е трябвало да получи 38 милиона реала (11.5 милиона долара) в идващите 9 месеца. По-рано Жоесли Батиста, единият от двамата братя, които управляват JBS, даде на прокуратурата различен уличаващ диалог, на който се чува по какъв начин президентът позволява подкупи за мълчанието на евентуален очевидец.

В съда Жанот сподели, че Темер е " излъгал бразилците " и че им дължи обезщетение поради дейностите си.

Според бразилското законодателство ще е належащо долната камара на бразилския конгрес да гласоподава дали да позволи на съда да стартира дело против Темер. Ако болшинство от две трети от депутатите поддържат настояването, той ще бъде отхвърлен от служба за период до 180 дни. От ръководещата коалиция обаче считат, че ще могат да съберат сред 250 и 300 гласа измежду 531 депутати, с цел да не позволен обвиняването да бъде утвърдено.

Дъжавният глава замести Дилма Русеф, която беше отстранена предходната година. От кабинета му отхвърлят да разясняват обвиняването, само че той доста пъти е заявявал, че не е направил нищо неправилно. Заедно с десетки депутати, четирима прародители на президентския пост и една трета от кабинета си Темер е във фокуса на най-голямото корупционно следствие в бразилската история, обвързвано с милиони долари подкупи, плащани от компании в Бразилия в подмяна на преференциални контракти. Близо 90 души към този момент са наказани.

В понеделник бразилската полиция популяризира и различен документ за диалога сред Темер и Батиста. Властите оповестиха, че са съумели да възстановят до момента неразбираема част от записа, в която президентът споделя на предприемача, че неговото въздействие е било главната причина да назначи финансовия министър Енрике Мейрелес.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР